Učitelj

ЗАВРШНА ПОСМАТРАЊА 611

Истина да на свету нема никаквог апсолутно оригиналног · душевног производа, па је тако и са Коменским; и он није све сам из себе поцрпио, већ је и он имао своје претече. Нарочито пак био му је у његову раду први подстрекивач и учитељ Ратих. Кад добро расмотримо оних девет начела, у којима, су присталице Ратихове изложиле нови метод његов год. 1896 онда се мора признати, да већина главних мисли Коменскове «Велике Дидактике» има своју клицу у тим Ратиховим начелима ; а та начела су ово:

1. Све по реду и према току природе.

9. Само једно од један пут.

3. Једно, али често поновљено.

4. Све пајпре на матерњем језику,

5. Све без чрисиљавања.

6. Ништа нек се не учи па памет.

7. Једнообразност у свему.

8. Најпре саму ствар за себе, па после њене околности. д. Све индукцијом и опитом.

Ну овде се не сме сметати с ума: прво, да ова необорива, начела добивају свој значај тек оном садржином, што се под њих подводи, и начелом како та начела треба примењивати; а друго да су обојица, и Ратих и Коменски, црпели од трећега, од човека, који је више но за један век давао правац научном мишљењу, а то је велики Бакон Веруламски.

Као што је врло згодно приметио шведски канцелар Оксенстјерна — с којим је имао разговора и Ратих, што је доцније било и са Коменским — знао је Ратих врло добра да открије недостатке школе, али лека им није знао. И Раумер') за Ратиха вели врло згодно: «Он је имао довољно увиђавности, да упозна предавањем утврђене мане и недостаке, али не и да их уклони. Он тек наслућује нешто боље, ну он то осветљава као начело тек у општим цртама. А чим покуша да према, својим начелима нешто оствари и у школу уведе, оп се показује неравумљив и несретан. Ослањајући се на та своја начела, он обећава нешто, што после поред своје практичне неспособности није у стању да одржи; и тако он долази на глас шарлатана чак и код оних, који су му иначе добра желели. Ова велика противност између његових идеала и невештине у њином оства“ ривању, чинила је тога човека несретним.»

1) безећјећје Фег РАадавовлк |, 36. 40%