Učitelj

614

Прославе ће бити у овим местима : у Угарском Броду, Прерови, Пардубици, Фулпеку, Прагу с местима: Жишковом, Смиховом, Карлином, Храдачанима, Виноградом и Холешевцем; у Београду, Осеку, Брандизи на Орлици, Колину, Пилзену, Лиси (Лешно), Бечу, Линцу, Шарош-Потоку, Амстердаму, Нардену, Берлину, Херборну, Лондону, Њујорку, Сурчину, Иванкову, Будадешти итд ит.

У Берлину се образовало педагошко интернационално друштво «Тетпаћотаје КотетзВу- СезеЏхсћај.>» Као чланови тога друштва уписала су се до сад мпога друштва и веће личности, као: учитељско друштво у Прагу; Савез чешких учитељских друштава у Моравској и Шлеској; Савез чешких учитељ. друштава у Чешкој; Чешка академија, Чланови министарства наставе у Пруској и Америчким Сједињеним Државама; Министарство унутрашњих дела у Холандији, Министарство просвете у Шведској, Министарство просвете у Саксонској; Врховни школ. савет у Елзас-Лотрингији; Аустрија, Русија, Италија, Швајцарска и Француска. Друштво ово сада броји преко хиљаде чланова.

По многим већим местима поменутих држава биће прослава, као и у Прагу: 14, 15 и 16. марта, а улице ће бити осветљене, као и о др. великим свечаностима. У неким местима ће овом приликом извесне улице назвати Комепсковим именом.

Сва чешка учитељска друштва (има их око 200 у Чешкој, Моравској и Шлеској славиће тристагодишњицу Коменског на равне начине, као: држањем свечаних седница, говорима о раду Коменског, концертима, представама и т. д. У Прагу приредиће се овом приликом «Музеј Коменскога,» у коме ће се прибрати и чувати Коменскова. оригинална дела, разни преводи и издања, разне слике и др. што се односи на живот и рад Коменскога. У Прерови ће опет отворити «Музеј Коменскога» чешки учи-

тељи из Моравске и Шлеске.

У Хрватској такође ће се прославити свечано тристагодишњица Коменског. Земаљска влада је о томе издала наредбу, у којој се вели: Учитељ и школска младеж моћи ће се спомену тога, за све народе заслужног мужа, најлепше одужити буде ли се у школи кратким и сходним начином јавно предочио рад тога мужа, његов живот и рад, којим је за данашњу школу и просвету стекао неумрлих заслуга.»

Подигнутих споменика Коменском има до сад у овим местима: у Прерови (подигло чешко учитељство пре 22 годј, у Брандузи на Орлици, у Прагу и Фулнеку. Сада пак чешко учитељство подићи ће споменик Коменском и у Угарском Броду