Učitelj

ТРИСТАГОДИШЊИЦА Ј. А. КОМЕНСКОГ.

+

Радом својим Коменски је заслужио вечно поштовање целог образованог света и зато његову тристагодишњицу данас слави готово сва Европа, па и Америка. Овде износимо где се и како спремила прославе, колико смо то могли прибрати по разним листовима') и иначе.

Прославе ове биће у овим земљама: у Чешкој, Моравској и Шлеској, у Угарској, Аустрији, Хрватској, Славонији, Србији, Немачкој, Холандији, Шведској, Енглеској и Сједињеним североамеричким државама.

Чеси су у спремању ове прославе први и они ће је свакојако у највећој мери и најлепше прославити. Тамо ће бити прославе, тако рећи, у сваком месту где има школе. У прослави ће дакле учествовати цео чешки народ и омладина његова). У Прагу ће прослава трајати 3 дана: 14, 15 и 16. марта, за које ће време бити свечане седнице академске, свечане преставе и др.

«Која» доноси доста лепих података о овој прослави и ми их овде саопштавамо читаоцима нашим :

1) Највише из «Које,» за тим из «Ророшика,» «Везеде Џебејаке,» »Магоа а 5која» и др.

7) Аустриска влада чини сметњи овој народној слави. Министар просвете Гауч издао је наредбу среским властима у Чешкој, у којој се вели: да се дан Коменскове тристагодишњице не сме славити као народни празник, да се не смеју приређивати школске свечанлсти и да младеж не сме у прослави учествовати. Младочеси су најжешће протествовали против ове наредбе, а народ чешки, и преко ове наредбе, спрема. се да Коменскову тристагодишњицу прослави и да учествује у њој сваки, па и омладина његова. Ово показује како Аустрија нерадо гледа сваки покрет у својим земљааа, како је готова да вуче користи из тих земаља, а да им не да слободе праве. Но тако исто овај пример казује и то, како Чеси своје умеју и смеју чувати, бранити и славити. Част им!