Učitelj

УЧИТЕЉСКИ ДОМ а 761

По садашњем закону о учитељским платама добили су учитељи повишице по 950 дин. за четири године, али су услови и сувише тешки за тако малену награду. Није довољна добра оцена већ мора бити врло добра, или одлична, а да се ове оцене Добију, учитељ мора да проведе по 5 и 6 часова дневно у уској, ниској, мрачној школској соби, да, гута прашину школоку, да дневно изговори по неколико хиљада речи, да пева кад му се не пева, да се смеје кад би срцем плакао, да показује снаге и онда кад је већ, дугогодишњим радом, исцрпео сву своју умну и Физичну снагу.

И са овом садашњом платом народни учитељ једва подмирује своје најпрече животне потребе. Да не говоримо о оним влехудим додацима општинским, који се силом комисија и полиције наплаћују, и сама државна награда смањује се зависношћу учитељског положаја и честим премештајима. Чести премештаји не даду наставнику основне школе да сачува коју белу пару за црне дане; они му не даду да се бави домаћом и пољском економијом, како би у томе погледу и себи користио и народу угледом постао.

Наш положај није сјајан. Наш труд није плаћен. Нама је тешко, — ми се јадамо један другоме; ми тражимо помоћи од народа, од државе. Ми то с правом тражимо, не само у име наше деце већ у име народног подмлатка, који нам је поверен. Материјално осигурани, умно развијени, ми смо у стању да постижемо и веће резултате на пољу просветног напретка. Од побољшања нашег стања народ се користи. Свака пара дата на овај циљ, — враћа се народу троструко. Међутим, ову истину многи не појме, и отуда се на нас мало пажње обраћа; последица је овога та да нам боље снаге напуштају учитељство и траже другу државну службу. И ово је доказ за наше материјално стање. Који судија, писар срески, порезник, срески начелник напусти своју службу, па пређе у учитељство ' Залуд тражите оваке примере, нећете их наћи.

Па шта да се ради;

Држава нам мало помаже. Откида комадић по комадић па, нам га у размаку од неколико десетина година, цицијашки пружа. Ми смо пасторчад у државној кући; остали чиновници су деца, често и размажена деца њена. Слаба је нада у њену помоћ. Побринимо се сами за себе! Потражимо пута и начина, да сами себи помогнемо.

УЧИТЕЉ 50