Učitelj

762 УТИТЕЉСКИ ДОМ

«Удружење је снага.» «Учитељ је душа школи.»

Десет је година, како ове две изреке стоје на челу органа удружених српских учитеља. Десет је година, како нас оне крепе, да не малаксамо у борби са застарелим погледима, на школу, у борби против мрака. Какав је циљ «Учитељском Удружењу» ; Је ли оно оправдано :

Постављати оваква питања после десет година удруженог рада нашег, може само туђин, може само обичап грађанин, који је тек начуо за „Учитељско Удружење." За нас — учитеље —- требало би да су оваква питања излишна. Рекох : требало би, и имао сам право што сам тако рекао, јер и данас има доста учитеља, који се не хватају у наше заједничко коло, што се зове «Учитељско Удружење,» и данас има наших колега, који сумњају у успех удруженог рада. Они, који сумњају, нека, за часак обрате своје погледе у прошлост; нека упореде данашњи углед учитељства са угледом оним што је постојао пре удружења, па ће видети доста приметне разлике.

«Учитељско Удружење» основано је у том циљу, да. заједничким силама ради на духовном развитку својих чланова. на усавршавању у практичноме учитељскоме раду и на самообразовању. Радећи на овом циљу, учитељи су подигли свој углед, у народу и допринели унапређивању основне паставе. А ово се не би могло постићи без удружења, без самопомоћи и самопоуздања. Кад је удружење таква снага, онда у њој треба, да потражимо спаса и за ваше материјално осигурање, а особито за васпитање наше — учитељске деце. Истина је: у правилима, нашег удружења као истакнути циљ постоји потпомагање чланова удружења и њихових породица, али ово потпомагање није био главни циљ, ради кога је «Учитељско Удружење» постојало; то потпомагање сводило се на дељење милостиње сирочадма умрлог учитеља. Особито је сада 'овај циљ бачени у присенак законом о пензијама учитељских удовица п њихове деце.

« Учитељско удружење", након 10 година свога опстанка, стоји истина доста чврсто, али треба се побринути, да оно постане још чвршће. Није довољно укоренити лепу воћку, засадивши је у плодно земљиште, него је треба неговати да богат род донесе. Тако је са нашим удружењем. На крају прошле године оно је бројало око 500 чланова, то је једва једна трећина од целокупног броја наставника основних школа! Оно није бројало ни једног члана утемељача за 10 година. Оно је