Učitelj

766 УЧИТЕЉСКИ ДОМ

користи, која нагони људе на рад. Ако нема тога, оно бар нека има пусте славе, која годи људској сујети, па онда ето и заузимљивости и пожртвовања. Неко може речима и одрицати истинитост овога тврђења, али у срцу његовом наћи ће се бар један кутић места, који ће га одобрити.

Сваки учитељ, који постане члан оснивач Учитељског Дома, заузеће се својски да у грађанству придобије што више чланова утемељача и добротвора, јер зна да од његове заузимљивости зависи опстанак ове установе, која ће његовој деци бити оно што им је и он сам. Радећи за Удружење он ће радити за своју децу, и зато ће му тај рад мио бити.

Тешко би нам било само у почетку, јер је сваки почетак тежак. Тај почетак могли би означити временом од пет година, кад учитељски дом не би могао показивати практичне резултате. Али за ових пет година нека учитељство покаже шта вреди. Да говори, да убеђује, куми, моли, преклиње, да тражи, — јест, да тражи у име народне просвете, у име науке, у име напретка. Учитељ би морао да агитира; — ах, света би то била агитација! Учитељство може кад хоће. Оно је то у више прилика доказало. Ако не верујете, запитајте «друштво Св. Саве,» «Вел. Србије,» и сва могућа друштва и покретаче њихове; упитајте одборе свих политичких партија у Србији. Учитељ је радио све за друге; време је да поради за, будућносл. своје деце. Држава му слабо помаже, зато мора сам.

За пет година могли би прикупити толики основни капитал, да се у дом прими бар 20 деце. Ми ћемо покушати да ову нашу претпоставку и рачуном докажемо.

До сада Учитељско Удружење има око 50 чланова утемељача, а то нам представља капитал од 50ж 50 дин. свега, 9500 дин. Овај новац прикупљен је за непуних шест месеци, јер пре овога времена удружење није имало ни једног члана утемељача. Претпоставимо, да ће се у будуће са истом, ако не и са још већом (напред смо објаснили: зашто са већом) енергијом радити на придобијању чланова утемељача, онда можемо узети, да ће удружење, после пет година, имати бар 200 чланова утемељача. Овај број представља нам вредност од 10.000 динара капитала.

Учитељско Удружење имало је на крају прошле школске године 39 зборова са 547 чланова. Уобичајено је да сваки збор приреди годишње бар по једну забаву у корист удружења. Нека то учине 30 зборова, и нека сваки збор просечно добије 100 дин. чиста прихода, то је годишње 3000 дин. а за пет година, биће 15.000 динара.