Učitelj

УЧИТЕЉСКИ ДОМ 767

У Србији има, или ће бити за годину — две, — око 2000 учитеља. Нека, од овог броја њих 300 постану чланови оснивачи „Учитељског Дома.» Они улажу 3", од своје систематичне плате за овај дом. Узмимо, да је просечна плата ових учитеља 1000 дин. онда би сваки имао да уложи годишње 30 дин, а за, пет година 150 дин. Целокупни улог од 300 чланова изнео би на крају пете године капитал од #5.000 динара.

За пет година могли би за Учитељски Дом скупити оволики капитал :

|. Половина улога утемељачких. . . ·. 5000 дин. 0. . прихода. од забава... -: 1.590 улови зманова сенивача ке „о. ОВО

(вера 51000 дин.

Кад би се ова сума дала каквом новчаном заводу на капиталисање, онда би се интерес могао трошити на издржавање учитељске деце уз припомоћ родитељске месечне потпоре.

Ето, ово је кратак нацрт оне мисли, коју би нам ваљало што пре остварити, Не мислим, да би овај мој предлог требало усвојити од речи до речи без икакве примедбе. Да сам то мислио. ја не бих ову ствар збору ни износио. У интересу је саме ствари да се о њој боље и више промисли, пре него је до ситница обрадимо и у дело приведемо.

Надам се, да ћете ову мисао онако топло пригрлити, као. што нам опа на срцу лежи. Ако је усвојите, онда ћемо је изнети Главном Одбору на студирање, а преко «Учитеља» саопштићемо је и осталим друговима у Србији. Главни Одбор ће бити дужан, на основу чл. 26. тач. в. правила дружинских, да, ову ствар изнесе на коначно решење 1Х. Учитељској Скупштини у Шапцу.

98 декембра 1891 год. Пожаревац.

Мих. М. Стевановић, УЧИТЕЉ.

——— –е>=—-——————7————