Učitelj

РАД МЕСНИХ УЧИТЕЉСКИХ ЗБОРОВА 799

Алексиначни учитељски збор. — Грви састанак био је 27 октобра 1591 год. на ком су прочитани и примљени извештаји о раду и о каси збора. За тим је изабрана нова управа. Други састанак држан је 26 новембра. На овом састанку држао је г. Тих. Маринковић предавање о црноречком округу. Предавање је по том критиковано, али је збор донео одлуку да се не даје предавању и извесна оцена. За тим је већано о приређивању забаве и одложено је то за доцније. У збор се уписало тадјош о редовних чланова и 1 помажући, Трећи састанак је држан 99. декембра на ком је Д. Ј. Младеновић држао предавање из рачуна у П раз. уо таблици дељења“ по том је предавање критиковано. Четрвти састанак био је 19 јануара 1892 год. на ком је прочитано писмо Глав. Одб. о приређивању срећака, што је збор једногласно одобрио. За тим је дебатовано о опширнијем вођењу записника и о приређивању забаве.

Шабачки учитељски збор — 6. феб. држао је други састанак на ком. је г. Гр. Протић држао предавање о црноречком округу и Хајдук Вељку. По том је предавање критиковано и примљено као добро удешено, а донета је одлука да се предавања не оцењују оценом.

Београдски учитељски збор. — 1. марта био је трећи састанак на ком је решавано о скраћивању програма за овд. осн. шк. за ову шк. годину, пошто школе нису редовно радиле, а према прописаном упутству госп. министра, остављено је учитељима да у том случају могу програм скратити, Збор је програм скратио и послао г. министру на одобрење. По том је збор решио, да се упише за утемељача Учит. Удружења, да учествују сви чланови збора у прослави Коменскове тристагодишњице, да ве сви чланови

заузму око растурање срећака и препоручено свима да се претплате на „ Учитељ,“ !)

Извод рачуна збора смедеревског. ЗА 1890—91 год.

Приход. Готовина од прошлегод. · - + · · · - · · •· · · 13945 дин. Од удода чланова ~ | • - _ « - - 5 - - - · , ок 265 0» Од наплаћеног старог дуга • • •+ · · · · • •· • + 890 >»

Свега 4 СОБОО ЛИН.

ћ) Но и после овога број претплатника из Београда није се увећао. Чудновато је да (осим чланова Главног и Уређивачког Одб.) из Беогр. не примају и УУ ни 10 учитеља! Исто тако је чудновато, што београдски учитељи и учитељице слабо долазе на састанке зборске. Н. пр. на овом састанку, где с“ баш решавало оно, што се свију тиче, није било ни половине учитеља пи учитељице !! Кад се тражи премештај за Београд, омда је сваки готов да наведе триста доказа како то заслужује, а после, ето, не интересује се пи за најважније ствари, нити хоће да се учествује у раду на општем бољитку школе и учитељетва., Да ли се