Učitelj

БИБЛИОГРАФИЈА - 807

БИЛЕ с 2 АТИНА БА ПЕН ПНЕ НЕ А АН = -_—

испитима и иначе. Књизи је умерена цена, према величини и изради њеној, као и према лепим и богатим илустрацијама, које су у њој.

Неоправдане замерке. -—- Ових дана изашао је у „дневном Листу“ један чланак од г. Тих. Маринковића учитеља, у ком се, поред осталога, замера уредништву „учитеља,“ што у листу нема више оцена оних књига које су намењене осн. школи и учитељима. Ова замерка је чудновата, Јер ове год. изашло је у „учит.< више оцена и приказа него што је до сад било ни у једној години. Осем дужих оцена књижевних, у овој рубрици до сад је приказано преко 70 разних књига и листова и уза сваки приказ била је и кратка оцена, према којој учитељи већ могу видети каква је књига или лист. Но г. Т. то сигурно не рачуна, јер држи да о свакој књизи треба на дугачко и на широко писати, па тек да се може рећи: е сад се у „Учит.“ прати редовно и правилно кретање наше књижевности. Да, пак, није тако, може се уверити и сам г. кад н: пр. прочита наш приказ књиге „Вежбања у срп. језикуси своју критику 0 тој књизи у »уднев. Листу.“ Оно што је он казао о тој књизи у неколико дугачких стубаца „Дн. Л., казали смо и ми у 18 реди у 8 св. овог листа, И замерка, што је о Атласу П. Ш. три чланка у „УЧ.“ изалило, није оправдана, јер и уредништву није по вољи, што је тако било. Али је тако морало бити, иначе би то исто добили преко суда, и опет би морали штампати по закону о штампи.

Накладна књижара. Г. Коста А. Симић у Београду отворио је накладну књижару, која ће, како накладник вели, издавати дела, укоја ће бити од неоцењене вредности по наш друштвени, културни, просветни и политички живот,“ Г. Симић јавио је преко листова свима књижевницима, да ће штампати дела поменуте врсте. — До сад је издао г. Симић неколико књижица, које су већ биле штампане, као: у Ђеније и лудило“ јавно предавање др-а Јов. Данића (стр. 32. мале. 30, цена 20 пара) „Слине из политичког живота Србије“ 1 Сеоска политика, П Народ је извор и утока. власти, ШП Кад народ проговори, ТУ Поп Јепур. Издате су и још неке књижице (међу њима и нека о „прогонству краљице Наталије.“) Ова замисао накладника је похвале достојна, и желити је да се рад продужи

у већој мери али — и с бољим избором.

а ава и

БИ ЛИОГРЕЖИ ЈА.

–—оље—

Граматика старога словенскога језика. За У и У! раз гимназије, по · А. Лескину саставио Љуб. Стојановић. Београд државна штампарија, 1892. Стр. 86 средње 80. .