Učitelj

НАЧЕЛО КОНЦЕНТРАЦИЈЕ 5

умног развитка дају начин и градиво за стварање других нових радња и комбинација.

Све радње умне као и производе умног рада можемо поделити по њиховој Међусобној вези и сличности било у теоријском било у практичном погледу у извесне групе и редове. На тај начин сводимо све појаве на заједничка или општа правила, начела, законе и делимо их по извесним теоријским или практичким гледиштима. По начелу концентрације у вези са поступношћу прави се и распоред васпитног рада. При томе је главно, да сви интереси личног и друштвеног живота, буду заступљени и да се развијају у току одређеног времена у природној хармонији, а не једнострано, и где би се један правац развијао на рачун и штету осталих задатака људског живота.

в). Концентрација физичког рада — Главни задатак физичког рада је у томе, да се њиме произведу и набаве срества, за одржање живота.

За сваки свесан и стручан рад претпоставља се извесно знање и способност дотичних органа. Тим је свеза овог правца развитка човековог са умним и органским. У свакој врсти Физичког рада, па ма се њоме производиле нужне намирнице човечјег живота, или се спремала срества за произвођење тих намирница човековог живота, најглавније је, да све радње и органи буду концентрисани на један предмет. У противном случају само ће се опажати растројство, а успех у раду никако не може бити постигнут.

г). Концентрација друштвеног и практичног рада — Човек ако хоће да живи у друштву мора и да ради за друштво. То је прва и најглавнија обавеза. Најсавршенија црта моралног "живота састоји се у вештини: довести своје личне потребе у сагласност са друштвеним потребама. Истичући своје интересе личне над општим друштвеним интересима већ ствара“ човек. дисхармонију која га искључује из сваког друштва коме је основ морал.

Из осећаја постаје и оно што је духовно и што је мо рално. Из тога се види веза друштвеног рада са умним и органским. Развијајући само поједине способности било духовне било телесне, или најзад макар обраћајући пажњу рецимо на сам дух или тело, а не упућујући га у исти мах и на упознавање друштвених односа и поштовање општих интереса, исеључује се могућност свестраном развитку човека. која хармонијом својом сачињава један део хармоније општега живота......

А). Концентрација естетичког рада — Сваки човек радо гледа лепе предмете правилне облике и ритмичне и хармоничне односе у говору и музици. Лепота се не може осетити без