Učitelj

ЈЕДНО ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВАСИОНУ 195

обратно, синко! Ја сам два пута Аристотела прелистао, али не нађох места где се о томе говори. Према томе и нема тих твојих сунчаних пега; ти их видиш само за то што ти не ваљају стакла или очи твоје. Изби ти те мисли из своје главе, синко !|<

Међутим није дуго потрајало и Филозофи морадоше истину признати, да Сунце заиста, и у пркос Аристотела, има пега.

Ове се пеге могу шта више и кроз мањи дурбин лако посматрати, ако само ставимо на крају дурбина, а испред стакла што је пред оком једно стакло тамно или на лампи нагарено, јер је сунчева светлост тако јака, да наше око није устању издржати је гледећи кроз дурбин. Сунчана светлост за 618.000 пути јаче сија од пуног Месеца, аи у овога је већ светлост тако јака да је тешко оку издржати кроз велики дурбин.

= Проматрамо ли дакле Сунце на поменути начин, опазићемо особите сунчане пеге, као више или мање заокругљене мрље; често зу у групама и тада чине врло неправилне Фигуре, или једну велику пегу окружује много малих пега. Унутрашњи део једне такве сунчане пеге јесте најтамнији и зове се језгро. Оно је окружено светлијим ободом који се зове пенумбра. или полусенка. — Величина ових пега врло је различна; неке се показују као мале црне тачке, док су друге тако велике, да им је прави обим много пута већи од наше земље.

Продужимо ли даље неколико дана једно за другим да Сунце промаматрамо, приметићемо, да се све сунчеве пеге скупа крећу са истока, на запад. Пошто се једна сунчева пега појави на источном крају сунчевом видићемо како се полако креће према западу докле се од прилике после 13 дана не приближи крају, иза кога и ишчезне. После исто толико времена, иста ће се пега појавити опет на источном крају те да нов пут настави преко сунчеве површине.

Ово кретање долази од обртања сунчевог око своје осовине, које се од прилике за 25 дана доврши. Осим овог општег кретања, показују сунчеве пеге још и друге мене. Оне бивају веће или мање или ишчезну пре но што зађу за ивицу сунчеву, или постану од један пут на котуру сунчевом. Некад се дешавају ове промене лагано, каткад опет чудноватом брзином. Пеге велике као Азија или Америка показују се чешће као мали израштаји на ивици већих пега. И ове могу за време краће од једног сата постати и опет ишчезнути. (Кад једна сунчева пега, ишчезава, најпре се сакупи језгро у једну тачку и ишчезне пре од полусенкеј. Многе сунчане пеге осим тога показују још и засебно кретање, јер се по површини сунчевој помичу као да их каква струја покреће.

ПЦеге сунчеве не виде се свуда по површини његовој; оне се показују поглавито у два појаса с обе стране сунчевог екватора. На самом екватору видимо их врло ретко, а у близини пола никада. Врло је мало сунчевих пега, који су преко 35% од сунччевог екватора удаљене — ово.

УЧИТЕЉ 9