Učitelj

ДЕЧИЈЕ ИГРЕ 15:

ле Ч ЈЕ ЊЕ ЕРЕ

од

јррет. ј. Дика,

па ЕН

25. Низ даску. (Прибележено у Трстенинуј. -—— За ову игру треба 9 до 3 корака простора у дужину, а толико исто и у ширину. Место мора, да је равно, и глатко, и у близини зида или ограде. Игра се често у ходнику и у соби. — Играју је и одрасли, и неодрасли, и измешани. Број играча је неодређен, од два па на више; све једно је, био пар или непар. — За ову игру треба ораха, и једна даска од 3 до 4 стопе дужине, у нужди чини и ћерамида врло добре услуге. Игра се у јесен, кад стигну млади ораси. Не игра се често, нити траје дуго.

ж

Услони се даска уза зид, па котрљају, пуштају орахе низ даску, не вапињући, но их благо бацив низ даску. Котрљају увек извесним редом један играч ва другим. Чији орах _ удари о ма који орах, који лежи на земљи пред даском, тај покупи све те орахе са земље, он их је тиме добио. Сад он пушта први, па онај који је и пре пуштао после њега, па остали опет истим редом, док ко опет не удари те опет не покупи све орахе ва земље, па сад он започне — и увек тако даље.

ж

Вештине нема скоро никакве. Нема ни вике, ни телесног живљег по-_ крета у овој игри. Једино живци што су у напрегнутом стању, у оној запетости, оној неизвесности, оној радозналости, шта ће наступити, ;

26. У рупу. (Прибележено у Крагујевцу, Трстенику и Врњцима). да ову игру треба простора три, четири корака у дужину, а толикону ширину. Место је увек уза зид или уз честу ограду. — Играју је махом само одраслији. Број играча не може бити мањи од 2, а ако је већи од 4 већ је незгодно, а млого њих и не играју ову игру никад; све једно је, је ди паран број играча, или је непаран. — Ова се игра, игра орасима. Игра се у јесен, кад узру ораси, и то више оне године, кад има ораха. у. изобиљу. Игра се прилично често. и траје дуго.

Ж

Прво се ископа где уз ограду, или уз дувар, рупа, која је од прилике за две шаке широка, и за једну шаку дубока. По томе метну белегу одакле ће да се баца, бије; она је на 2, до 4 корака од рупе удаљена. За тим се суде, ко ће да чува рупу — бацају од белеге сваки редом орахе