Učitelj

140 ПРЕДАВАЊЕ ЗА ШП: РАЗРЕД ОСН. ШКОЛЕ — А плове ли лађе Савом% — Који су главни колски потови (друмовиј у овом округуг — На коју страну иде овај пут поред Саве2 — (На запад). — Докле он иде кроз овај окр — (До Колубаре) — Шта је преко Колубаре2 — (Други неки округ).

Сад ћу вам причати о томе округу. Кад не могу да вас водим па да видите шта има тамо, онда пазите да вам кажем шта би видели кад би тамо путовали. Ко доцније путује тамо, видеће то што вам казујем.

— Кад бисмо пошли из Београда овим путем поред Саве, ми бисмо ишли све равницом, тек по где где би имали које брдашце. Прошли бисмо преко Макиша, преко Умке и за 3—4 сата на колима стигли бисмо до Колубаре. Колубару прешли бисмо преко лепог гвозденог моста, који има зидане стубове у води и на обали, те личи на овај железнички мост преко Саве (Ако учитељ има књију Србија од В. Карића, треба да покаже слику тога, моста, на стр. 649. Још с моста види се мало даље једна варошица. Кад се пређе преко моста још мало се путује, па се стигне уту варошицу. То. је Обреновац. Ова се варошица пре звала, Палеж, па јој је ово име дао кнез Милош Обреновић. Обреновац је мало даље од Саве за десетину минута, а ту одмах до Саве има једно место које има доста лепих кућа, неколико механа за путнике и станицу за лађе с царинарницом. Ту стају лађе за. Обреновац и то се место зове Забреж, јер је до њега и село Забреж. (Може се показати слика из Србије Кар. стр. 650.. Ко путује лађом за Обреновац он изађе овде у Забрежу. Ту се доносе лађама еспапи разпи за Обреновац и др. вароши, који су овамо на југу, а одовуд из Србије доноси се жито, буве шљиве и др. ствари, које се лађама посе и продају у друге земље. Кад су Срби ратовали с Турцима преко овог места су дононосили барут и оружје; а кад су после Турци нагрнули с великом силом и покорили опет Србију, онда су преко Забрежа многе војводе српске пребегле у Аустрију. Е

Река Колубара улива се у Саву ту близу код Обреновца. Ту је и још једна речица мања од Колубаре, а зове се Тамнава. И она тече с југа, као и Колубара па се овде близу Обреновца улива у Колубару. Пре се уливала у Саву, али је скоро прокопано ново корито, те је пуштена да се | улива у Колубару код Обреновца.

Од Обреновца један пут иде даље поред Саве, а други поред Тамнаве иде на југ све докле се Тамнава тако пружа на југ. Но после неко лико сати путовања, Тамнава се савија на западну страну, (јер она тамо извире), а пут иде и даље на југ. Кад се одвоји пут од Тамнаве и кад се пође мало даље, дође се до једне речице, која је мања од Тамнаве, а зове | се Уб. И ова речица извире овако мало на југо-западној страни, па. после. | тече упоредо с Тамнавом и утиче у њу. Ту баш, где пут пролази преко. речуце Уба има и једна мала варошица, која се тако исто зове Уб.

Пропиштивање. — Шта би имали да видимо, кад би путовали овим путем поред Саве. — Докле би путовали кров подунав. окр. — Како би. -