Učitelj

ПРЕДАВАЊЕ ЗА ПТ РАЗРЕД ОСН. ШКОЛЕ 141

прешли преко Колубаре — У које би место дошли после — Како се пре звао Обреновацј — Може ди се лађом путовати за Обреновац; Где стају лађе за Обреновацг — Има ли још која река близу Обреновцаг Куда иде пут даље од Обреновца; — Куда се иде овим путем поред Тамнаве 2 О које стране теку Уб и Тамнава 2 — Где се уливају -

Од Уба пут иде даље на југ и дође опет до једне реке. То је опет Колубара. Она извире овамо на западној страни, па тече на исток до подунав. окр., а после окрене и тече на север. Пут овај иде поред Колубаре на југозапад и на послетку се дође и једну варош, која се зове Ваљево. То је повећа и лепа варош. (Сад се може показати слика Ваљева из Кар, Србије или из Атласа за Ш. р. осн. шк. од Шрепловићај,

Кад се прође Ваљево, онда се види како се близу вароши две речице састављају те праве Колубару С њима се састављају мало даље још неколико речица, а тек одавде, где се ове две састају, зове се даље Колубара.

Од Београда преко Обреновца и Уба па до Ваљева уз пут имаи брда, али је више равнице. А што се иде ближе Ваљеву, све се више брда виде. Из Ваљева кад се погледа види се пуно брда и планина са западне јужне и источне стране. Само са северне стране мање је брда и нема, их тако великих. На западној страни су две планине: Медведник и Јабланик На јужној страни су опет две планине: Повлен и Маљен; а на југо-источној страни, мало даље него ове друге, планина је Сувобор. Све ове планине са својим огранцима опколиле су овде колубарску равницу и Ваљево са три стране: западне, јужне и источне. Из планина Медведника, Јабланика, и Повлена тече неколико речица, које се више Ваљева слију уједно и одатле се после даље зове та вода — Колубара.

Неке од ових планина видимо и ми одавде из Београда. (Медвеник и Јабланик се виде и њих треба приликом излета показат деци и казати им да је Ваљево тамо испред њих, да Колубара отуда тече, како савија ит.д.)

Пропимтивање. Куда се иде даље од Уба%г — До које се реке дође 2 — Куда савија пут послег — Шта је Ваљево: — Шта је иза Ваљева 2 — Виде ли се какве планине из Ваљева 2 — На којој су страни 2 Које су то планине% Које реке теку из тих планина Како тече Колубара 2 Од којих река постоје; — Која оно река утиче у њу, а тече поред подунав. окр. 2 (Љиг).

Казали смо, да је други округ чим се пређе Колубаре; а видели сте да је од свију ових места, кроз која се прође у овом крају, највеће Ваљево. То је најглавније место у овоме округу, то је окружна варош, па је по њој и овај округ назван — ваљевски округ.

Овај округ мањи је од подунавског. Он је за пола подупавског окр. а граница му је: овако до Колубаре и Љига, па преко Сувобора, Маљена, Повлена, Јабланика и Медведника, после иде овако на север све до Саве Овај је округ, као што видите, на јужној страни, око Ваљева, најшири, г

УТИТЕЉ 10