Učitelj

РАД ДЕВЕТЕ УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ 169

Чл. 25. Председник. Пошто је овај члан велики, предлажем да сечита тачка по тачка. |, 2, и 3 тачка примају се. Код 4. тач.

Ср. Лазаревић држи да није нужно овде истицати то да Га. Одбор одређује правац листу. Циљ се његова зна. Скупштина, усваја овај члан.

Чл. 26 усваја се. ј

Чл. 27. усваја. се. ;

Чл. #8. Председник. Овде има једна празнина, требало би да стоји: ако се у Глав. или Контролном Одбору, упразни место кога члана или он да оставку, на његово место бирају зборске управе друго лице.

Јов. П. Јов. држи да је ово излишно. Биће која. зборска управа која, и не познаје људе, а и између осталих никад се неће моћи постићи споразум.

Известилац. Да овако стилизује овај члан Гл. Одбор навео је највише тај разлог да му се неби пребацило како он хоће само своје пријатеље да постави.

Председник ставља овај члан на гласање и скупштина га усваја са његовим додатком.

Чл. 29 прима се

Чл. 30 1. Јанковић тражи да контролни одбор буде из унутрашњости.

Мића. Ивковић , противан је да се чланови контрол. одбора бирају тајним гласањем, одбија од бооградских другова сумњу, коју је Лаза рекао и не слаже се с тим да чланови контр. одбора буду из унутрашњости

јер је тешко њима тражити осуство од дужности ради прегледања дружинске касе и рачуна.

Известилац. Ја примам измену ла се чланови контрол. одбора. бирају јавним гласањем

Председник. Јели скунштина вољна да чланови коптрол. одбора при из унутрашњости или из Београда. (Већина ј је за то да буду из Беогр.). Чл. 31 усваја се.

Чл. 32. Јов. Јовановић предлаже да контролни одбор прегледа рачуне“ свакога првог дана у месецу.

Кр. Божовић. Предлог Јовин врло је уместан, ја се с њим потпуно слажем У

Председник. М ја би био за тај предлог али је он немогућ. Кад би ми имали благајника, коме је само то дужност и ништа више, онда би то и могло бити, да се прегледа сваког месеца, али овако је то немогуће

М. Велицки, немогуће је сваког месеца прегледати и рачуне. Може се рећи да прегледа рад и књиге, ако хоћете и сваке недеље. |

Јов. Поповић. Онда је баш право контролисање, кад благајнику дође контрола кад се он и не нада. Нека тамо стоји да контр. одбори може прегледати рачуне свакад, а да мора у три месеца један пут.

М. Велицки. То би могло бити, кад благајник неби имао своју дужност у школи но био нарочити чиновник. Зато и опет велим да је контродисање и прегледање рачуна сваког месеца просто немогуће.

Ћировић. је за то да се рачуни прегледају у 3 месецл, али да се могу прегледати и пре ако то за потребно нађе контрол. одбор.