Učitelj

СРПСКОМ НАРОДУ

СРБИ!

Кад је год животни интерес Српскога Народа тражио задовољења, Моји преци ОБРЕНОВИЋИ увек су похитали да се ставе у службу Српекоме народу и Српској народној мисли.

Одгајен у Њиховим традицијама, веран духу народном, научен да изнад свега служим српској државној мисли, и ЈА имам дужност данас, да следујем примеру Мојих предака.

У данашње време требало би да се народни живот развија мирно под заштитом Устава, који је Мој узвишени Отац, у договору са свима партијама и у сагласности с Народом, дао земљи. | |

На жалост, Устав је у последње време тако јако угрожен, грађанска права Мојих драгих Срба доведена су у таку опасност, уставни положај Народнога Шредставништва тако је јако понижен, да Ја не могу оклевати да ово несрећно стање и даље траје.

СРБИ!

Од данашњег дана Ја узимам Краљевеку власт у своје руке.

Од данашњега дана ступа Устав у своју потпуну свилу и важност.

Ослањајући се на брећну звезду Обреновића, а на основу Устава и закона, Ја ћу управљати земљом, и Ја вас позивам све да Ми послужите верно и одано:

Призивајући благослов Свемогућега Бога на Мој драги КБ род и Молећи Бога да Ме помогне на сваком кораку ја завршујем Моју прокламацију Народу узвиком:

Да живи српски народ! -

У Београду 1 априла 1893

АЛЕКСАНДАР.