Učitelj

~ А | А У

5" х

Живео Краљ! Прва реч коју бисмо имали рећи, дајући ову свеску „Учитеља“ у руке наших читалаца, то је да заједно са свима учитељима српским узвикнемо:

Њивео Краљ Александар !.

У времету кад је целу отаџбину нашу почела све више тама обавијати, кад се ва све стране осећала само стрспња и зебња за отаџбину и синове њене; у времену кад су, поред то: ликих других људи, и наши учитељи имали најцрње дане, кад су прогањани е краја на крај Србије по најгорем времену и путу, кад су не само отпуштани и остављани с породицом на улици, него су многи душмански пребијани и злостављани по апсанама; у том времену, кад се с очајаним погледало на

све стране. тражећи спаса —- млади Краљ подиже своју младу али моћну руку ве узвиком: даље не — „Од данашњег дана

студа Устав у своју потауну силу и важност“.

Први корак па тако значајан, гако светао. да је раздрагао сваког Србина, сваког сина земље ове и улио нове наде за Србију и Српство. Данас цела Србија из дубине душе само Бога моли за дуг и срећан живот младог Краља и од свег срца кличе: :

Живео краљ!

ипо

Краљевим указом, од |. априла т. г. постављен је за пред“ седника министарског савета н министра про“вете и црквених послова

г. де. ЛАЗАР ДОКИЋ

ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВНОГ САВЕТА

Честитајући г. министру положај који је заузео У овом важном времену, ми у псто време честитамо и основној школи и наставницима њеним што су добили за министра просвете искреног пријатеља школе и просвете.

А а Ева