Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 69

ИЗВЕШТАЈ НАДЗОРНОГ ОДБОРА УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА.

Десетој учитељској скупштини. |

Надзорни одбор Учитељског Удружења по чл. 82 друштвених правила редовно је прегледао стање касе учитељ. удружења. Ванреднога прегледа — као што даје право надзорноме одбору чл. 92. И Орао 7 није било, јер надзорни одбор није имао потребе то чинити. Прегледајући стање касе 1 јула ове године за целу ову 1892 —3 годину надзорни одбор нашао је: да су књиге благајничке уредно вођене, да су приходи сви унесени у касу н да су сви расходи оправдани.

Како је се ове године, све до 1 априла, наше учитељство, услед познатих догађаја, налазило у врло неповољним приликама, то је и учитељско удружење претрпело штете, јер прихода није било онаквих и оноликих, каквих би могло бити у редовном стању. Повећани приходи беху мањи, а издаци већи. Повећање издатака учинило је: ванредна, помоћ (1231 д.) многим учитељима који су гоњени и подизање споменика пок. Јовану Гавриловићу, добротвору учитељске сирочади (8600 дин.)

По чл. 21 правила друштвених „Новац“од улога утемељача и приход од забаве не сме се трошити, него се мора унети у „добротворни Фонд“. Сума ове године изнела је (2620:25 -- 1492:30) 4119:55 д. Значи да је "толико требало унети у стални Фонд. Но ово није учињено из врло оправданих разлога. Кад се на ванредне издатке морало утрошити 4881 д. онда. се ово није могло учинити, јер као што је речено приходи у току године не беху велики. И надзорни одбор потпуно одобрава што је овај изузетак од правила учињен и моли скупштину да и она то учини с тим: да главни одбор, у току идуће године буде дужан толику суму унети 9 »Добротворни Фонд“.

Прегледајући књигу дужника касе учитељског удружења, надзорни одбор наишао је на дугове од 1881—1891 који се свакојако неће никада наплатити. Сума дуга износи 485:75 дин. Да се не би овај дуг преносио из године у годину и да се неби бескбрисно водио по благајничким књигама, надзорном олбору част је предложити скупштини да донесе решење: да се ова сума избрише из благајничких књига и да се сматра, као да овај дуг и не постоји а да се учитељи, који нису испунили своје обавезе не примају више за чланове удружења. Ово су ти учитељи:

1. Димитрије Миловановић, учит. у Остружници . · 91 дин. 9, Јован Филиповић, учитељ у Љубовиђи . . · · 3 » 8. Тинка Тодоровићка бив. учитељка у Јагодини. · 40. „ 4. Сава Поповић учитељ у В. Селу. . . -· · • • 201»

5. Михаило Рашковић секретар окружнога одбора . 10,