Učitelj

==

ново о и пи НЕ ЕУ

јубилеј као учитељ глувонемих, као оснивач завода глувонемих и женске. задруге за оснивање дома за одрасле глуво-неме. Приликом Ј убилеја постао је из почасти и дворски саветник. Издао је много стручних дела, и један часопис је уређивао. Погреб му је био сјајан и величанствен. Присуствовали су сви великодостојници, а нарочито је био тугаљив призор“ од његових глувонемих питомаца, који су дошли са свих крајева.

Учитељски конвикт у Н. Саду. Наша браћа и другови преко Саве и Дунава образовали су удружење под горњим именом још 1890 т, (јве године 22 Јула била им је ПЛ. скупштина тог удружења. По њиховим правилима члан плаћа 8," од своје плате. Дакле, није им подједнак удог, већ према плати.

По извештају Гл. Одбора за сад има само 121 редован и 91 помажући члан, ма да њих има око 1000 наставника. Овако мали је број чланова што је удружење још непознато.

Ово удружење има капитала преко 40.000 дин. Оволики капитал постаје поред улога, који је према нашем улогу велики, још и завешта-. њима и поклонима. Друштво мисли да совим новцем, кроз коју годину,. подигне учитељски дом у Н. Саду.

Пошто се на њиховим скупштинама само прочитају извештаји и бира управа, а не читају се никакве расправе, то је ова. скупштина била готова са својим послом за једно пре подне.

Добротвор. Његово Високопреосвештенство митрополит сриски Михаило, видевши трошну и неподесну школу у Соко-Бањи, у којој се још он школовао, за успомену својих родитеља приложио је 20.000 дин. да се у том месту подигне нова школа.

Никола Ђ. Вукићевић, управитељ учитељске школе у Сомбору, . и уредник „Школског листа“, славиће 17 Октобра ове године четрдесетогодишњицу своје“ службе школи и народу.

Својим књижевним радовима за наставнике и ученике нама је г. Вукићевић добро познат и ми му желимо здравље и дуг живот да и даље корисно послужи школи и свом народу.

Слава бечког педагогијума. 11. Септембра ове године отворена. је на свечан начин школека година у бечком вишем педагогијуму, јер тога дана слави завод двадесетоодишњиму свога опстанка. Као што је познато, њега је основао чувени педагог Дитес, а сад управља с њим др. Ханак. На свечаној седници питомац „Матице српске“ и слушалац педагогијума, г. Јован Ј. Кнежевић читаће извештај о овом заводу. У том педагогијуму васпитало се до сад доста Срба, па и ове године има их “.

Учитељски распоред. Овогодишњи учитељски распоред свршен је раније, него што је то било са досадашњим учитељским распоредима. И ако то изеледа многима као ситница, ипак је од велике важности пошколу, а и њене раднике, хоће ли сваки учитељ пре почетка школске: