Učitelj

| МАХНЕ У ВАСПИЋА ЊУ 180.

а ан __________________________________

Од скоро 3000 ђака, може се рећи ако је била :,; веседих, правих, здравих ђака. за које би се могло рећи да су у свему здрава. 909, било је грбавих, а више од толико било је соклоно, услед неудесних седишта, рђавог положаја при се-

дењу и неуредног пуштања, на одмор — да постану и они такви.

До душе ', од овог броја, долази на сеоску а остало на

варошку децу, али у овој последњој прилици није узрок тодико у погоднијим хигијенским и педагошким угодбама колико. услед тога, што је варошкој деци остављено више слободног · времена, на игру, него сеоској, која су знатно оптерећена, бројем часова.

Од 10 женских школа у горепоменутом броју проценат је са 5', увећан него у мушким школама, ма да је и ту заступљена сразмера по којој је у спојеним разредима више грбавости него у појединим.

Министарство просвете требало би да обрати пажњу надзорницима школским, који се изашиљу сваке године у ревизију на испитивање ових околности, а наставницима нока препоручи, да прибирају статистичке податке, за сваку школу у колико је могуће.

Санитетско одељење министарства унутрашњих дела чи нило је покушаје али није добило тачних статистичких пода“ така ') На питање санитетских референата : «је ли примећено, да ђаци услед рђавиг скамија добијају искрсвљену кичму“ чачански физикус одговорио је, «да ђаци иду доста погурено, што се нарочито код девојака опажа.» Крагујевачки физикус вели: „потпуно искривљене кичме нисам приметио, али врло многи ђаци изгледају погурени и имају узане прси, нешто због скамија, а нешто због тога, што учитељи немају обичаја нити налога, да упућују ђаке како треба да се држе седећи за скамијом (5) и ђаци су обично погнути». У коларској школи окр. смедеревског, дотични физикус приметио је да има једно дете (9) са искривљеном кичмом. Физикуси округа, крајинског, рудничког, пожаревачког, шабачког. ужичког, јагодинског, врањског, алексиначког и ваљевског нису нашли таквих случајева, (1!)..

#) 1881 године. Види извештај референта санитет. одељења о стању здравља. „Нар. здравље.“ год. 1882.