Učitelj

210 ОСНОВНЕ шкоОлЕ У ШВЕДСКОЈ

Шведској уређене су нарочитим законом од 1842 год. Доцније су чињене неке измене, али те измене дале су основној настави напреднији карактер.

По тим законима основне школе у Шведекој деле се на три лес разне категорије.

У прву категорију долази: редовна основна школа, која обухвата основну школу, малу школу или приправни разреди, школу продужну. У другу категорију долази: нижа основна школа, и у трећу категорију долази : виша основна ттола.

К овима трима категоријама треба урачунати и допуњујућу или. тако знану велињу основну школу. Редовне основне школе и ниже основне _ школе могу бити сталне и амбулантне — (да се селе).

Редовна основна школа. По закону од 1882 год. свака варошка и сеоска ошитина мора да има бар једну основну школу са једним наставником или са више наставника, који су свршили учитељску школу п докажу сведоџбом да су способни. Редовна основна школа има шест разреда. Где није могуће, ту су два нижа разреда, одељена од осталих, иу њима ради учитељица. То су приправни разреди или мала тколља, у којој се уче деца од “—9 год. Ако је школска општина, већа, установљавају се још четири разреда, у којима се учи од 9—14. При подизању и отварању школа пази се, да је у средини школ. општине, Мале школе могу | се у једној општини установити две или три у разним крајевима, како би мала деца могла долазити сваки дан и кад је зима. :

Велике општине, разуме се само по себи да могу имати и редовне основне школе. : 4

У неким местима поред редовне основне школе установљени су, за децу која су свршила основну школу још и продужни разреди. У тим разредима примају се само они ученици, који су с добрим успехом свршили основну школу. У продуженим разредима учи се, по унутрашњо«сти, најмање шест недеља, по 30 часова недељно. По варошима, где се могу увече држати предавања, узимају се исто толико часова недељно. У продужним разредима учи се: Хришћанска наука, Шведски језик, Рачун, Геометрија, Цртање, ако се има времена, Шведска Историја и Природне науке. У сеоским прод. разредима учи се још и Пољска привреда.

У варошима и већим сеоским општинама школе су сталне, а за села, пак, која су слабо насељена, или су врло рђави путови, има: путујућиг учи“ теља. Школе су на одређеним местима, где учитељ у одређено време дође, и за прописно време држи предавања, одатле опет оде на друго место и у одређено време опет се врати на оно место одакле је и почео, а ученици су на окупу и чекају га. Оваких школа како које год. све је мање, јер су почели да установљавају или мале школе или ниже. Највише оваквих школа има у Лапландској, јер се и становници са својим стадом селе. Лети су по планинама а зими покрај река у равницама .