Učitelj

оскови ДИКОЛЕ У ДОВЕДСКОЈ.

—–====—

(СВРШЕТАК).

Год. 1884 утрошено је на основну школу У Шведској 11,020.841 круна (преко 12 мил. динара). На терет државног буџета, пало је преко 3 мил. круна. У ову суму није урачунато што поједине општине дају учитељима у натури као: стан, огрев, башту и храну за једну краву.

Год. 1886 утрошила је држава на основне школе у Шведској, мимо онога што ошшт. троше, 8,891.191 крун. Од ове суме скоро три мил, динара долази на плату учитеља. Неки део од ове суме утрошен је на школовање глухо-немих, јер ни једна се држава не стара о глуго-немима, нао Шведска. У буџету државном за год. 1891 унешена је цифра за оенов. наставу 4,445 019 круна.

Из овога може се видети како држава, Шведска, како које год. све више и више троши на основну школу.

Надзор над основ. школом.

Владике (са члановима конзисторије) дужне су старати се о на предку основ. школа У својој епархији, и на крају сваке школске године дужне су поднети извештај краљу са статистиком сваке школе.

Поред овога, и министарство просвете води надзор над основним школама преко сталних надзорника, које и поставља за сваку епархију по једнога.

Год. 1891 министарство је поставило 54 надзорника на шест година.

При надзиривању, надзорници су дужни управљати се према нарочитом упуству. које прописује министарство просвете. Надзорници морају сваке године подносити стручне извештаје конзисторији, а после 6 год. подносе извештаје, за све то време министарству просвете, а ово га опет предаје јавности путем штампе, и на оцену глав. просветном одбору. Веће вароши, као што су: Штохелм и др. имају засебне надзорнике, које саме постављају и саме плаћају.

Учитељске школе. У Шведској има 1 учитељских школа за мушке, 4 5 за женске са по четири разреда. У учитељеким школама предаје се: Хр. Наука, са