Učitelj

ОН ОСНОВНЕ ШКОДЕ У ШВЕДСКОЈ

3—6 час. недељно; Шведски језик са 4—6 час. Рачун и Геометрија са 2—4 чав Историја са Земљописом са 2—4 час. Педагогија са Методиком у Ш и ТУ раз. 8—5 недељно, Краснопие у 1, 1 и Ш раз, са 1—8. час. недељно: Цртање са 2 часа недељно; Пољ. привреда (башт. и воћарство) ва 1 час недељно, Музика и певање ва 8 часа недељно, Школски рад у 11 раз. са 6 час. недељно а у ТУ раз. са 16 часова недељно.

Год 1891 било је у учитељским школама 470 кандидата и 140 кандидаткиња учит.

При неким учитељ. школама установљена су нарочита оделења за оне, који се спремају да буду учитељи у малим школама. Год. 1891 било их је +07. Јол пол неким шголума има нарочита оделења за онекоји се епремају за путујуће учитеље — за Финску и Лапланд. Кандидата је било: 1891 год. 32.

При евакој учитељској школи има и вежбаонице за мале школе, и за основне са два разреда и са четири.

Приватне школе.

"У Шведској има мало приватних основ. школа, јер не могу да конкуришу државним, где је бесплатна настава, али ипак нису забрањене, може ко хоће да установи приватну школу, само мора се у њој предавати Хр. Наука и основи морала. Надзор над приватном осн. школом има одбор те општине; а ако управитељ приватне школе хтедне згвести неку новиву, мора тражити одобрење од просветног савета.

Основне школе у Штохолму.

Основне школе у већим варошима разликују се од основ. школа по мањим варошицама и селима, јер веће вароши имају п више средстава на расположењу, да своје школе боље и уређују. Најбоље су уређене основне школе у Штохолму. Штохолм је подељен на 8 квартова и сваки кварт има своју школу и свој школски одбор, кога бирају грађани тог кварта. О свима осн. школама у вароши стара се главни шк. одбор, који се састоји из 12 чл. Сваки кварт бира по једног члана; он. одбор једнога и конзпсторија једнога, а глав. школ. одбор бира једног од лекара п председника. Квартовеки школ. одбор стара се за обичне потребе школске, а замашније ствари које се тичу наставе доставља и предлаже гл. шк. одбору. Глав. шк. одбор саставља бупет за све основне школе, поставља учитеље по квартовима, на предлог кварт. шк. одбора, и поставља школске надзорнике за основне школе у Штохолму.

Школека год. траје у Штохолму 41 недељу. Сваког дана предавања трају по 0 час. дневно и то: од 8 час. у јутру до 1 час по подне. У приправним разредима предаје се по + час. дневно.

За време предавања, имају ученици у 5 час рада 1 сат одмора и то: три пута по 10 м. а пред последњег часа пб вата. У сваком разреду ради по један учптељ, само у разредима више основне школе раде више