Učitelj

ПРЕДАВАЧ

ПРИЛОГ СУ ЧИ ТЕОВУ, (СВЕСКА ЗА ДЕЦЕМБАР)

П РУДНИЧКИ ОКРУГ

—====—

(СВРШЕТАК)

Да означим та села.

Таково је знатно с тога, што је ту Милош Обреновић на Цвети 1815. године подигао други устанак Срба на Турке за ослобођење, изговоривши сакупљеном народу ове знатне реч!: „Ево мене, сто вас; рат с Турцима!“ Ту се налази стара црквица, у којој су се Срби пре рата Богу помолили: ту има и један грм који је сад суви ограђен : под њим су се Срби договорили и решили да отпочну рат с Турцима. Тај грм зове се „Историски грм“. У Такову има нова лепа основна школа, коју је подигао краљ Александар.

Брусница је знатна с тога, што је се ту родио брат Милошев, Милан Обреновић, војвода руднички.

У селу Црнућу живела је неко време породица Милоша Обреновића, Северно од варошице Краљева, налази се село Цветке, знатно с тога, што се ту родио српски јунак Јован Курсула, који је погубио Црног Арапина у боју на Варварину. О томе ћу вам доцније причати.

Ево да означим и напишем то село.

На северној страни овог округа налази се знатно село Драгоље у коме се родио војвода качерски Арсеније Ломо Да означим и то село. Ево га овде!

8. 1

Сад ћу да нацртам и означим планине рудничког округа; и то ћу прво оне, које се налазе на граници округа. | На северној страни већ сам нацртао пограничну планину Сувобор. На источној страни пограничне су планине Буковик и Котленик. Ево ја ћу их нацртати и означити.

На јужној је страни погранична велика планина Копаоник. Ево и _њега да нацртам.

Сад ћу да нацртам планине у округу.

Највећа је планина у рудничком округу Рудник, по коме је и округ прозват тим именом. Рудник је на северној страни; ево овде тде пртам,