Učitelj

4

деви. — Које сам од тих придева написао великим словом > — Зна ли ко за што сам их написао великим словима 2 За то, што су ови придеви постали од особних именица, које означавају крштена имена "лица. Које сам придеве овде написао малим словом 2 За што 2 За то што они нису постали од оних особених именица које су имена лица:

Које се дакле, још речи почињу писати великим словом 2 Великим словима пилиџ св још и присвојни придеви, који су постали од особниг именица, које означавају крштена имена, лица. Пропитати њих неколико.

Сад да ми кажете све, кад се, и где, почињу писати речи великим словима. Питати њих повише.

1. Велика слова пишу се у почетку писања.

2. Сваки наслов почиње се великим словом писати.

8. После сваке тачке почиње се писати реч великим словом,

4. Све особне именице пишу се великим словом.

5. Сви присвојни придеви, који су постали ол особних именица, које означавају крштена имена лица — пишу се великим словом.

Разуме се да ово не мора исказати све један ђак.

Прим. Кад се што пише Краљу, или ком другом великом госиодину, онда се, из почасти према тим личностима, речи, које се односе на њих и њихова имена, у писању пишу и великим словима. На пр. Господару! Ми смо сретни што нам Ти у нашу средину долазиш. Верни Твоји Ужичани увек ће уз Тебе чврсто стајати и потпомагати 7е у "сваком Твом корисном предузећу.

Или. — Господине! Надајући све, да ћете Ви радити на корист наше отаџбине — ми Вас поздрављамо са речима: Срећан Вам рад.

Ови примери у примедби, могу се показати и написати деци, а могу се и изоставити. Главно је оно прво, да запамте и науче где се по правилима наше граматике пишу велика слова, а последње је више "једна Формалност, него правило. Цвет. Радојичић.

РГ нЕСсИЕНЕ БАД.

ПРЕДАВАЊЕ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ЗА ПГ И 17 РАЗРЕД

—====—

Напомена. Познато је да је код нас српеки језик по свима шкоЛама најглавнији предмет. За то тај предмет по својој важности и заузима, највише часова од свију других предмета п на њ' се највећа пажња обраћа. Па при свем том ретки су данас ученици, који сврше који средњи завод, па чак и Велику Школу, а да не греше у ортографији (право-