Učitelj

496 РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА

Одључио је: да сет. Спасићу, према правилима учитељеког Удружења, не може дати поменута сума.

Ђ. С. Којић, извештава Гл. Одбор, да је предао Председништву Нар. Скупштине молбу да ве „Учитељ“ бесплатно штампа у држ. зитамшарији. — Шримљено # знању.

Ђ. С. Којић, опет јавља Гл. Одбору, да ће г. Министар просвете и цркв. послова примити 29. т. м. Главни Одбор, да даде дефинитиван одговор односно нов. законског пројекта. — Шримљено к знању, п да реченог дана Гл. Одбор оде г. Министру просвете

Потпредведник Гл. Одбора предлаже да се деловођи и благајнику да за 189814. шк, год. и то: благајнику 200, а деловођи 150 динара из разлога, што они сваког дана морају имати повла. — Решено: да се усвоји предлог потпредседников.

Г, Ст. Ј. Николић, потпредседник Гл. Одбора изнесе на дневни ред избор председника Гл. Одбор, позито је то место упражњено, и пошто је објаснио што је требало, предложи. за председника г. Ур. Благојевића.

Гл. Одбор је — решио: да се предлог г. От. Ј. Николића потпредседника усвоји и тако је изабран г. Ур. Благојевић, за председника Гл. Одбора. Да се позову чл. Гл. Одбора из унутрашњости да и они главају, 0 свему овоме известити збор управе.

Пошто је г. М Бојковић, члан Гл. Одбора отишао у Надворни Одбор, а како је он био књижничар — изабран је ва књижничара г. Ст, С, Станишић и препоручено му да одмах нрими књижницу од г. Војковића.

С овим је састанак закључен.

Деловођ, ; За председн. потпредседник К. И. Димитријевић. Ст. 7. Николић.

14. Састанаж, ДРЖАН 26. НОВЕМБРА 1998. год.

Били су: Ур. Благојевић, Ст. Ј. Николић, Л. Обрадовић, Ник. Чолаковић, К. И. имитријевић, С. С. Станишић, Ђ. С. Којић, 5. Јовановић и М. Станојевић. , , ЈИћ, 1 Прочитан запиеник ХЕПИ, Гл. Одбора, и — примљен је.

Поведена реч о томе шта да се учини са „Предавачем“ и се пеемама из „Детињетва,“ које се књиге налазе у сларалишту, др. стану. — Одлучено је: Да се 600—700 „Предавача“ и еве песме „Из Детињетва“ пошљу појединим учитељима на распродају, да би се дружински новац што пре извадио, који у тим књигама лежи. На тај начин остало би Главном Одбору пола „Предавача,“ које ће продавати кад му ко потражи.

Поведена је реч о прикупљању претплате на дружинески лист „Учитељ“ и после саветовања — решено је: да се пише вборским управама, да се заузму око прикупљања претплате за дружинеки лист, а Уређивачки Одбор, да штампа позив на претплату и да га сваком учитељу и учитељици пошаље; напомињући и то, да има свију свезака од прошле године.

Прочитана писма гг. Андре Михапловића, председника пододбора бело-паланачког

учит. збора и Косте М. Загорца, председника месног учитељ. збора за срез звишки, којим јављају, да су обновљени зборови и о пвору управе. Гл. Одбор -– прима се к знању. С овим је састанак закључен . Деловођ Председник Гл. Одбора К. И. Дамитријевић. Урош Блалојевић.

15. Састанак, држан 28. НОВЕМБРА 1898. год. Билип су: Ур. Благојевић, Л. Ј. Обрадовић, К.Ј. Глишић, Ник. Чолаковић. Ст. Ј. Николић, К. И. Димитријевић, Ст. С. Станишић и М. Станојевић. Прочитан је записник ХТУ. састанка Гл. Одбора — примљен је.