Učitelj

РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА 491

Председник изнесе на дневни ред, да се размисли и реши на који би се начин послови Учитељског Удружења, које отправља Гл, Одбор, као његов представник, могли распоредити, да сен брво и тачно врше. После саветовања по овој ствари — одлучено је: да Гл. Одбор има још административни и Финанциски одељак, као што има књижевни под именом уређивачког одбора дружинског листа. Према овоме у дужност админиетративног одељка спада све, што се као главна преписка Гл. Одбора појављивала буде, а тај ће одбор водити рачун и о отиптем току послова и износити целом Гл. Одбору на решавање.

У дужност Финансијског одељка Гл. Одбора долави брига о свима етворима новчене природе и друштвене имаовине 4 опште.

Тај ће одбор нарочито дужан бити равмишљати о стању „Учитељског Удружења. се Финанцивке стране пи што је потребно износити целој седници,

Књижевном одељку, уређивачком одбору листа „Учитељ“ одређени су послови штатутима и практиком.

Избор чланова за ове одборе да се изврши идућег састанка.

Повела се реч о приређивању забаве у корист касе Главног Одбора „Учитељ. Удружења.“ — Решено је: да се забава држи после Божића -- од прилике између Божића и Нове године, илм одмах по новој години. У исто време изабрао је председника приређивачког одбора г. Ст. Ј. Николића, који ће поздоавити госте на забави у име Гл. Одбора „Учитељ. Удружења“ и учитељетва. Сем тога, остављено је председнику приређивачког Одбора на вољу, да он сам учини избор чланова приређивачког "Одбора од учитеља и учитељица ван Гл. Одбора.

Поведена је реч о томе: колико пута недељно треба Гл. Одбор да држи седнице, и у које дане — Одључено: да се седнице Гл. Одбора „Учитељеког Удружења“ држе свагда у Четвртак по подне у 2 сах. а по потреби и у друге дане, на позив председника Гл. Одбора. · С овим је састанак закључен.

Деловођ, Председник Гл. Одбора К. И. Димитријевић. Урош Благојевић. | Оверавају записник: Л. Ј. Обрадовић, Н. М. Чолаковић.

16. Састанак ДРЖАН 2. ДЕЦЕМБРА 1898. ГОДИНЕ.

Били су: Ур. Благојевић, Л. Ј. Обрадовић, К. Ј. Глишић, Н. Чолаковић, Ђ. Јовановић, К. И. Димитријевић, С. С. "Станишић, Ђ. С. Којић и М. Станојевић. Прочитан је записник ХУ. састанка Гл. Одбора, и примљен је.

Приступило се избору чланова ва поједине одељке — одлучено је: да у административном одељку буде: председник, подпредседник и деловођа; одбор Финансиски да чине два благајника: Коста Глишић и Ник. Чолаковић; одбор уређивачки да састављају

садањи чланови, а одређује се да ради на листу и г. Лазар Обрадовић чл. одбора. .

Повела се реч о емрти г. Др. Лазе Докића, председника министаретва-и министра просвете — решено: да се из касе Учитељ. удружења купи венац и положи на гробу име учитељства.

Блатајник Гл. одбора „Учитељ. удружења“ пита из којих ће партија исплаћивати издатке, кад су улози члански и приход од листа „Учитеља“ малене суме и сва њима се ни половину потреба не може подмиривати — решено је: да се приход од Калимегданчеког концерта и приход; који падне на забави, што ће је Гл. одбор сад приредити у