Učitelj

506 - РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА

психологије као и појма о души, и главнији оспови етничке. психологије не треба да изоставу. По себи се разуме да се без брижљивијег упознавања читалаца, са нерввим системом и радом његовим, не може овакав рад ни замислити, јер оп ће имати по себи и тај задатак да у кодико буде попударпије и јасније изнео сувремепе научне истине и тиме попунио празнину паше психодошке књижевности у опште, у толико згодпо се

могне употребата и као помоћпа књига ђачка у учитељској школи, богословији и др.

школама и тако исто и згодна пратиља учитеља у његовом школ. раду и сапообразовању. |

Величина и облик овог дела и ако се не могу овим стечајсм баш прецизно одрсђивати, ишак Г. Г. писци треба да имају на уму озе детаље:

а) Књига не сме бпти већа, од 15—920 штампи. табака.

6) Мора бити шго популарније написапа

в) Терминодошњи изрази не смеју се мењата од оних који су у науци призпате и уобичајепи,.

Преводи, прераде иди самостадни радови написани у напред изложепој намери имају се послати главпом одбору учитељ. удружења најдаље до 1. Маја идуће годипе. Награда за ово дедо досудиће се писцу, који према оцени компетентрих људи буде најбоље израдио, од штампаног табака 80—100 дин.

Писци који би према напред наведеним условима израдили, овакву психологију имају са засебним затвореним писмом спровести рукопис главном одбору учит. Удружења у коме ће стајати аноним која је ма рукопису стављен, и туђом руком адресован.

Из седнице главног одбора учитељ. удружења. 3

Вођен говор о томе, да ли да се „Учитељ“ штампа у приватној штампарији, иди да со чека дозвола с пајпишег места о бесплатном штамшању у државној штампарији, и — Одључено: Да се јапуарска и Фебруарска свеска „Учитеља“ штампа у приватпој штампарији, с тога, што решење Н. СОкупшт, није још озакоњена, и нема изгледа да ће "то скоро бити,

6 овим је састанак завључен.

; Председпик Деловођ, : Гл. Одбора Учитељ. Удружења К. И. Димитријевић, Урош Благојевић.

Оверавају записник: Нит. Чолаковић, Мих. М. Станојевић.

26. Састанак, дРЖАН 7. ФЕБРУАРА 1894. год.

Били су: Ур. Благојевић, Л. Ј. Обрадовић, Н. Чолаковић, С. Ј. Николић, К. Ј. Глишић, Ђ. С. Којић, К. И. Димитријевић, М. Станојевић и Ст, С. Станишић.

Прочитан записвик ХХУ. састанка Гл. Одбора, и — Примљен.

Како је Ђорђе Јовановић, члан Гл. Одбора премештен по потреби службе у Параћин. — Решено је: да се па упражњено место, и по штатутима чл. 28. пише зборским управама, да изберу једног члаџа Гл. Одбора.

Прочитан је бр. 17 „Српске Заставе“, којим се чланком безравложно ружи Га, Одбор „Учитељ. Удружења“. — Одлучено: Да председник Гл. Одбора налите исправку »Орп. Застави“, па неистинита изполења противу Гл. Одбора.

Прочитапо писмо Спире Костића, учитеља из Лебапа, којим јавља, да је образоваш учитељски збор за срез јабланички. — Лримљено ж знаћоу, с тим да му со пошљу чланске карте и правила, ;

Милоје К. Спасић, председпик лерачког учитељ. збора шаље извештај о блатајии = рачупес њиховог збора. — Трамљепо ко знању. '