Učitelj

от

помогне. А кад се оно са свим доврши наступиће опште понављиње: овим редом:

Где пзгрева пи залази сунце 9. септембра 2 Где смо забележили његов излазак и залазак 2 Куд се од тог дана одмиче п докле се одмиче» Колико месеца траје одмицање 2 Где изгрева и залази 9. децембра Шта бива после 9. децембра 2 Колико се месеца прпмиче источној тачки 2 Где изгрева п залази 9 марта 2 Куда ће се одмпицати после 9. мартаг Где ће изгрејатп 9 јуна 2 Колпко се месеца одмиче северу 2 Колпко се месеца прпмиче веточној п западној тачки Кад је сунце на правој ист.. по зап. тачки Сад упамтите ово: У сваком месту источна, је страна, оно, одакле сеп докље сунце поммче са излажењем, а западна је страна оно,, одакле сети докле сунце помиче са заласкам. Између њи 6 овамо југ (по казат) а овамо север Према овоме, одакле је докле код нас источна страна 2 Одакле је докле западна страна 2 Шта је псточна страна, а шта. је источна тачка > Шта је западна тачка, а шта западна страна :

Колшко има годишњих времена 2 Колико месеци свако од њих трајег Кад почиње п докле траје јесен д Кад почиње п докле траје зима2 Кад, паступа п кад се свршава пролеће“ А кад настаје и кад се завршује лето 5 Шта мислите, да ли свуда, на целој земљи шма овако + годишња времена 2 (Ако не знадну треба их ппштати куд се селе зими ласте п друге тице.) То упамтите — свуда на земљи нема, овако 4 зодилиња времена, | него има земаља где је вечито лето, има где е вечита зима, а пма као ово код нас мешовито п умерено — ни само велика зима, ни само ведина врућина. — Којп су месеци јесењи, зимски, пролетњи и летњи # Који пак припадају двама, временима 2 Који су најглавнији радови у јесен А у зиму У летор У пролеће Кад се сунце види највише на. небу! А кад се види најнижег Од кад се почне спуштати к југу | Од кад се почне опет пздизати 2

Кад су дан и ноћ равни 2 Кад дужа ноћ, а краћа дане Кад је ноћ најдужа а дан најкраћи 2 Кад су се опет пзравналиг Кад почне дан дужати а ноћ краћати 2 Кад је дан најдужи, а ноћ најкраћа 2 .

По себи је јасно да одговоре ђачке треба тражити свуда у пуним реченицама п да треба стављати тштања најпре општа, па посебна. Да. би предавање мање простора заузело ово је двоје скраћивано.

- Савко филиповић

учитељ, ,

0 НАЈАМНИЦИМА

ПРЕДАВАЊЕ ИЗ НАУКЕ ХРИШЋАНСКЕ ЗА 1. РАЗРЕД

Кад је Исус Христос говорио о Царству божјем и о рају рекао је, да ће у Царство божје, или у рај, ући они људи, који верују у Бога и који живе по божјим заповестима. Али, да не би људи разумели, да ће