Učitelj

626 МЕТОДИЧКЕ ПРИМЕДБЕ

су о њему на готовој рељевној и нацртаној карти учила. Тако ће млого боље и лактне све разумети и запамтити.

Ако се на чаву пластички преставља, о чему се предаје, онда треба најпре, као и у Пор. одредити и казати где ће шта доћи, па онда направити. Најпре ће се тако преставити само земљиште: планине, равнице, реке, висоравни, те да ученици добију делокупну слику о дотичном пределу. Пропитивање и утврђивање тога бива на пети начин, као и у другом разреду: чим се каже неколико брда, пропита се, а исто тако. и неколико река, па после све заједно.

Величину и све остале особине свега тога, ученици ће. учити поређењем са таким предметима у својој околини, које су они посматрали и добро знају.

Пошто тако науче планине, висоравни, равнице реке (добију преставу о земљишту), онда ученици треба сами да изведу, по ономе, што су посматрали у својој околини, какав је климат. За тим ће се говорити о природним (у које спадају и минералне воде пи рудници) и људским троизводима у вези са занимањем становништва при чему ће такође, ученици млоге ствари (на пр. шта може радити, да ли има винограда, чиме се људи понајвише занимају и т, д.) опет уз припомоћ учитељеву сами. изводити. Све то ваља објашњавати у узрочној и уз тјамној везу, у какој то јесте у истини: брдовитост, плодност, а природни производи одређују човеково занимање, па у неколико и здравље, развијеност, млоге душевне особине — једном речи цео живот. При упознавању земљишта особито ваља наглашавати земљописне предмете, који се одликују својом величином, лепотом, реткошћу, те су карактерни за дотични крај.

Као зачина за сувопарна имена брда, река равница итд., послужиће сем живог описивања самога земљишта, предеоних лепота, необичних и великих географ. предмета, још и живо и занимљиво описивање животињеког и биљног, а особито људског живота на дотичном земљишту. Зато ће се свуда говорити бар о важнијим биљкама и животињама, не упуштајући се у подробан опис тога, као што се ради при предавању Јестаственице. Само најинтересније од тога свега ваља спомињати. Нарочито треба споменути биљке и животиње, којих у другим крајевима Србије нема пили су ретке, те су за тај крај карактерне. О свему томе ће се саопштити понешто занимљиво, на макар по себи и не имало велике важности: каких има зверова, како се људи од њих бране, како их хватају, како ти зверови нападају на стоку, људе и т. д. и још протумачити, ако има. кака празноверица везана за таке предмете. Од биљака особито