Učitelj

"680 МЕТОДИЧКЕ ПРИМЕДБЕ

_добар овас, кромпир и пасуљ — то је толико важна ствар, да "сваки ђак основне школе мора то учити и научити; а да Срби у разним крајевима не говоре као што пише у књигама, да се они разно и носе, па имају разлике и у песми мн у игри, иу свирци и свадби, али да су то све браћа п Срби — то се у "српској школи и не помиње! |

Српеки ђак учи како су се носили изумрли Римљани и Грци, како су седели Грци за совром, али тај српски ђак у српској, својој, школи не учи како се носе његова рођена браћа "иза другог брда, до његова села, па не познаје ту евоју браћу и зове их.... већ сви знамо како.

Српска омладина може и мора да научи и латински и трчки, и да упозна старе Римљане и Грке, и њихову књижев-_

__ноот, која има више историске, но научне и васпитне вредности, а та омладина нити учи, нити се од ње тражи, нити јој се прилика даје, да упозна своју рођену живу браћу у првом селу до свога села! И због тога она ту браћу не познаје, па их називе —- небраћом и несрбима.

Српека школа има времена и могућности, српски наставник има снаге и умешности, српска омладина има умне способности да научи читав грчки и латински речник, два изумрла језика, а та школа нема времена и могућности, тај наставник нема снаге и умешности, та омладина нема способности да научи само 50—60 речи, назива. најобичнијих конкретних ствари, по "којима може познати свога брата из другога краја отаџбине. МИ због тога незнања омладина сматра своју браћу, која те речи _употребљују за.. . Несрбе и Небраћу.

И није да тако ради једна школа, но све од најниже до највише. Нигде се то не учи и нико то нити зна нити. води рачуна о томе, сем језичара који то знање чувају као какав запис од великих невоља.

Колико само занемаривање оваке једне, рекао би ситне

" стварчице чини штете националном образовању, сваки се може „уверити у своме месту, где има или прође ма и један човек из другог краја Србије. Запитајте школованог Шумадинца за "једнога Запљанца, Власотинчанина итд. ко је он и шта је, па ћете чути. Отпевајте једну песму из Источн. крајева у шумадинском селу или вароши па цитајте, чија је то песме, и чућете ужасе, које не смете ником казати.

Мисли ли ко год, да су ово Фантастичке запевке 2 Ни налик на то. Ово је само реферисање голих аката, без икаке зачине _улепшавања и предругојачавања. Желите ли кримера 2

_ Изводте !