Učitelj

682 МЕТОДИЧКЕ ПРИМЕДБЕ

могу споразумети с Немцима из друге покрајине. Али сви они: веле и за себе, и за оне остале из других покрајина, да су Немци. Побиће се с тобом, ако у то повумњаш, и ако су те разлике понегде веће но између српског и руског језика, на пр., између онога „дијалекта“ око Хамбурга и књижевнога, језика. немачког.

Али што је за нас најважније и ђаци основне школе и сељаци и радници — сви они знају и признају све те дијалекте за немачки језик, а људе, који се њима служе за Немце,

А код нас"

И чиновник и сељак и трговац, и ђак од основне па до. Велике школе — сви они сматрају за Несрбе (већ зн' се како их зову) сву ону своју браћу, који 5—6 ствари друкче имеНују и два-три облика речи друкче употребљују. —

Пошто се овако упозна становништво и његов живот, онда ће се казати вароши и важније о њима при чему ће се истаћи и нагласити оно, што је посебно карактерно за поједину варош, и објаснити узроке тога: ако је трговина особито жива са овим Нли оним производом, аке је чувена због каке Фабрике или домаћих израђевина (на пр. Пирот због израде ћилима) итд. увек казујући и узроке с чега је то. Пошто се пређу све вароши у једном пределу, о коме је предавано као о једној целини, одмах треба учевици сами да групишу оно, што је свима тим варошима заједничко: све имају основних школа, мушких и женских, пошту, телеграф, среске управе итд. а тако исто да издвоје и поброје, што је за сваку посебно. Величина вароши свакад ће се одређивати према величини ученицима познате вароши или села. Али ради лакшега памћења, и по овоме ће се вароши груписати : вароши двапут колико варош Н., вароши "рипут, четири пута ит. д. колико варош Н.; двапут, трипут итд. мање од вароши Н. итд. Исто ће се то чинити ис варошима целе Србије, пошто их еве ученици упознаду у појединим пределима Србије.) Ието тако ваља, ради јасније слике и бољег памћења, груписати вароши и по положају : вароши поред реке И. вароши у долини Н,, поред жељезнице, близу границе итд.

За овим ће се говорити о историским местима и знатним пичностима у дотичном пределу, али кратко: само споменути зашто-је дотично место или личност знатна. Опширније само 0 личностима, чији ће се животопис по програму учити.

5) О варошима у појединим пределима може се гогфрити пре карактеристике, упоВнавања, становништва, чим се сврши земљиште, климат и природни производи. У том случају најпре би се упознале вароши, па онда занимање становништви па онда говор, обичај, цео његов остали живот. И овај ред има својих добрпх страна, а нарочлто е тога, зито има веће природне везе.