Učitelj

О ПИСАЊУ 641

а. Да се деца упознају са свима гласовима српскога језика и да се науче, да сваки поједини глас чисто изговарају,

6. Да се деца пзвежбају, те да из појединих гласова састављају слогове а из слогова речи.

Да би се све ово што лакше и боље постигло, треба најпре бирати речи, које су деци добро познате, па онда постепено прелазити на остале речи, лржећи се начела очигледности и поступности. Тако исто, ваља бирати речи, у којима се истичу сви гласови српског језика, а нарочито ако се који гласови у дотичноме месту погрешно изговарају.

Упоредо са усменом спремом иде и писмена. Али пре но што почну деца. писати, треба их упутити, како се при писању седи и тада се деца обавесте о распознавању простора: шта је горе и доле, десно и лево, напред и натраг, поред и сред. ближе и даље. Док ови појмови не буду деци јасни, писање не треба ни почињати.

Прва црта, коју деца уче писати јесте усшравна. Пре писања ове црте треба учитељ да запита децу, да му кажу предмете у школи на којима се види устраван правац; на. пр. зидови, ноге од стола и т. д. То исто ради и доцније код других црта.

Кад је учитељ тако обавестио децу о појму «усправо», узме писаљку у руку онако, као што треба и деца да је држе, па најпре покаже деци, како се та црта у ваздуху пише, и то покаже неколико пута, говорећи уједно сваки пут и назив црте: «устравна црта". Кад показује учитељ, како се ова црта у ваздуху пише, потегне руком у вис што више може, па полако вуче доле у истом правцу колико год може а да не сагиба тело. Кад ово деци показује, треба да стоји тако, да тело држи у истом правцу као и деца и да сва деца могу добро видети шта им и како им он показује.

Кад учитељ овако покаже деци ову црту, онда ту исту црту праве у ваздуху и доца и то неколико пута с учитељем заједно, па онда сама. Кад деца пишу ову црту. треба да стоје а у руци да држе писаљку правилно. Децу треба претходно упутити, па кад им учитељ каже: «устравна црта", онда, дигну руку у вис, а кад им каже; «пашите», пишу полако и говоре заједно сва деца «устравна црта“

После овога долази писање ове црте на табли. Кад учи тељ пише црту на табли треба тако да стоји, да сва деца виде шта и како пише. Како је писање ове црте веома лако, а при том је ова црта најзгоднија, да учитељ обавести децу 0 главним и помоћним линијама, то се ова црта може писати између све четири линије. Но, још пре писања ове црте, учитељ каже деци да пазе, како ће он ову црту написати на табли. После овога,