Učitelj

652 об писању

Општа даска за писање састоји се из онолико засебних. дасака, за колико је ђака клупа одређена. Ове засебне даске додирују непосредно једна другу и све су пагнуте једнако.

Кад ђак хоће да пише, ухвати даску за предњу или горњу ивицу и повуче к себи а тада отвори уједно и дивит који је утврђен у једноме кориту. Ово корито лежи дуж предње ивице стола и покрива га предња трећина даске за писање. У патосу корита израђена је шупљина у коју је дивит смештен. У кориту чува ђак осим дивита још и пера, писаљке и друге ситнице. Кад се не пише онда се и дирит не види.

Засебна даска за писање ослања се побочним крајевима.

на летве. које се зову: основне летве. Ове основне летве служе: као основа на којој се помичу даске за писање и то само. напред и натраг. Најмање 19 с. м. испод доње и вице даске за писање, налази се даска за књиге, која се пружа кро: целу дужину клупе. Сваки ђак има своје засебно одељење за књиге. Површина даске за седење у предњој половини је округло: испупчена а у стражњеј издубљена. Ово је удешено овако, да би ђак згодније и природније седео. Овој издубљеној дасци. за седење придружује се издубљеност наслона, која је удешена за задњи део карлице Изнад ове издубљености наслона долази испупченост истога, која у свему одговара доњим обртњима слабинеког дела кичменог стуба. Изнад овог испупченог дела, наслон нагло престаје Сви лекари, који су испитивали.

наслон клупе, изјаснили су се за кратак наслон, који подупире |

само крста а не чак и плећа. Доктор Шилбах вели: «Ја нисам ни једнога тренутка двоумио да наслон мора бити кратак, али мора бити и изрезан према савијутку кичменог стуба“.

Сваки ђак има засебни наслон, који се састоји из једне даске, која мора бити дебела најмање 4 6. М.

·Џобочни лувари стола и клупе за седење утврђени су у јаким изрезаним ногама.

Све клупе Кунцеове означене су бројевима од !—10 и према томе су удешене за мање и веће ђаке. |

Од једне добре клупе, која је потпуно израђена по Кун-

цеовом систему, захтева се, да дистанција те клупе у свему.

одговара размери дечијег развитка, а диференција опет ведичини дечијој. 5

Као што је напред споменуто, у најновије време појављује се још савршенија и практичнија школска клупа, тако звана « Колумбус». Ова клупа се битно разликује од Кунцеове клупе у само седишту. Седиште је издубљено као код Кунцеове: клупе, само је састављено из две даске. Механизам ових да-