Učitelj

О ПИСАЊУ 658

тању. Једни доказују. д: пером треба писати у По разреду; а други веле чак у Ш разреду. Но, како таблица није такво средство, да се помоћу ње може постићи лако и брзо писање, то да би таблицу заменули са бољим средством, — нужно је, да писање пером почиње у П разреду. У [ разреду писање се изводи на таблици, школској табли и прописима. На прописима почиње писање тек у другом семестру и то писаљком. За ово писање треба нарочито улесити неколико бројева прописа. Ово је нужно због извођења поступности у писању. Лианијски систем ових прописа онакав је исти, као и на таблицама. На овим се прописима пишу црте, па мала слова, и онда најлакше речи и реченице.

У Џ разреду почиње писање на прописима мастилом и пером. Прописи за ово писање морају бити тако удешени, да се цео њихов циклуо може лако обрадити за 10 месеци. 5 истој години мора се, дакле, започети са првим бројем и свршити са последњим бројем прописа. Због тога је нужно прописе тако удесити, да њихов обсег не буде сувише растегнуг.

Писање на прописима почиње са цртама из којих су састављена сва наша слова, па се онда прелази на писање малих слова и речи, које су познатије и лакше После овога пишу се велика слова и реченице. које се почињу великим словима а које су лакше и познатије, па се тек онда пишу теже и веће реченице. Систем линијски код ових прописа, треба да је тако удешен, да ширина између две главне линије изноби 5 м. м, а ширина између горње главне и помоћне линце 9М. М. Толика исто ширина да је и између доње главне и помоћне линије. Све друге линије непотребне су и спречавају слободно писање. Џрописе ове пишу ђаци у школи под надзором учитељевим. При писању прописа ваља озбиљну пажњу обратити на лепоту писања и ортографију. Погрешке, које деца учине при писању, морају се марљиво исправљати под непосредним надзором учитеља.

Корице на прописима треба да су од бојадисане хартије а не беле, јер се врло лако прљају, на њима се ништа не пише сем име и презиме дотичног ученика. Сви прописи треба да имају једну величину и један изглед, јер то чини пријатнији и лепши утисак. ;

6. Прописнице. Да би се извела права поступност од писања, између линија па до писања по једној линији — нужне «су прописнице. На, прописницама, се пише у Ш разреду основне школе. Линије код прописница удешене су тако, да ширина између две главне линије износи 3 м.м., а ширина између горње