Učitelj

Од ПИСАЊУ 659:

Прв сваке задаће нужно је, да се учитељ о ученицима разговара о дотичном градиву и облику, па ако је задаћа тежа, треба је израдити по упуству и под надзором учитељевим, па, тек онда да се зада друга слична задаћа, да деца сама раде.

Код свију задаћа треба. павити, да их деца израђују чисто и уредно, с тога не треба деци задавати више. него колико могу израдити према времену и својим духовним силама. Поред. овога, учитељева је дужност, да увек марљиво и савесно упућује децу, кад год се може, да сама нађу и исправљају своје погрешке. ;

Џисмени састави изводе се поступно кроз све разреде основне школе и то тако, да потпуно одговарају моћи дечијег схватања и разумевања. |

8. Артија. Артија, која служи за употребу писања у основној, школи, не сме бити танка нити сувише глатка; већ је — нарочито за очи — добра артија која се прелива у плавичасту боју. Највише шкоди очима артија бела, која бљешти и удара у очи.

д. Мастило Добро је мастило за писање, које је течно, чисто и црно. Бледо мастило слаби очи. Мастило не сме имати у себи киселине, које кваре перо, нити сме сјајити кад се пише. Анилинска мастила нису добра, јер имају у себи арсенске киселине, и због тога су отровна.

10. Перо. За дете треба учитељ да избере перо, које није оштро а ни тупо., То важи за сву децу, која иду у школу. Сва деца у једном разреду треба да пишу једном врстом пера. За почетнике најбоље је перо: Е.

11. Држаља Држаља не сме бити млого дебела, нити танка; не соме бити кратка нити одвећ дугачка; не сме бити лака. нити глатка. Добра држаља мора имати дуплу дужину кажипрста. Према врху држаља је нешто тања, а доле треба да је ваљкаста и да се перо може добро учврстити. Најбоље су држаље од дрвета; од стакла су глатке а од плеха лаке.

'Поглавито треба обратити пажњу на држање пера и држаље. Један енглески учитељ проучио је анатомски састав целе руке,. па је, за држање пера и држаље, извео ово правило:

Држаља треба да се ослања на левој страни нокта, од великог прста и то тако, да се горњи крај држаље подиже на горњи чланак кажипрста и иде у правцу десног пазуха. Пазац. лежи на левој а кажипрст, што већма опружен, на горњој страни држаље: Сва три ова прста, (велики, кажипрст и палац) опружени су и само у средњим зглавцима мало испупчени.. Средњи и мали прст су нешто мало савијени а нокат малог. прста, лако додирује артију и на њега се ослања шака при.