Učitelj

660 “ 0 ПибАЊУ

писању, која је у зглобовима повијена толико, да је палац од површине предмета на коме се пише уздигнут најви:е до 3 с. м. Зглавкови шаке и мишић длана не смеју се чврсто држати при писању, јер ће у том случају писање ићи несигурно, што се најочитије види код дугачких слова. Све друго, што се од носи на држање тела при писању као и на држање таблице, прописа, прописница и веџбанки, казато је у чланку: држање тела при писању.

и Шлолски материјал за писање.

У школски материјал долази: табла, креда и сунђер.

1. Школска табла Најважније средство за наставу писања јесте школска табла, која мора бити лепо обојена и онако пра"вилно шпартана, као што су шшартане таблице, с том разликом, што ширина између главних и помоћних линија мора одговарати сразмерној величини табле. Према овоме, растојање или ширина између главних линија, на школској табли, треба да износи '6 с. м, а ширина између горње главне и помоћше, као и између доње главне и помоћ е линије треба да. изпоси по 9 с. м.

Школска се табла мора увек одржавати у реду, мора свагда бити чиста, како би то деци послужило као углед да и таблице држе тако. То се најбоље може постићи тако, кад „учитељ нареди, да сваког дана по један ученик дежура, који ће пазити, да је сто чист, табла избрисана и креда спремљена.

%. Креда. Креда, која је спремљена за писање црта и слова | на табли, мора бити заоштрена, како ће се њоме лако повлачити танке споредне и дебеле главне шрте. То је нужно да споредне танке црте не изгледају као дебеле главне, јер тада "неће бити, код писања, оне јасноће, која је нужна и потребна. Да се не би деца прљала, треба редару показати, да завије у артију онај део креде што се држи у руци при писању. |

3. Сунђер Као што су потребне за сваку школу табла, и креда, исто је тако потребан и сунђер, којим ће се табла увек "одржавати чиста и којим ће се брисати оно, што се не тачно испише. Због тога и сунђер ваља увек држати влажан а о њему ће се бринута редар као што се брине о табли и креди.