Učitelj

ФИЛОЗОФ ПЕДАГОГ ЛО“)

НАПИбАО ЈОВ. ЈАНКО КНЕЖЕВИЋ 55

Недагогија је практична Филозофија. Хербарт.

Што је педагогија постала део емпиричких паука, те по том п део, филозофије, том је узрок сама природа педагошког рада, који се, као што знамо, састоји у непрестаном п лотлуном, а не Фрагиментарном образовању човековом, а узрок је н сама Филозофија, која се такође бави човеком пепттујући му одношаје у њему самом према људском друштву п осталом свету п природи, медијумима човечјег битџсања. И како је,. даклем, Филозофпја унела педагогију у ред емпиричких гоука 2 ФиловоФија је узела сва педагошка пскуства, те их је са етичког и испхолошког“ тледишта поставила у целину, у систем.

И ако је педагогија дошла у тешњу везу са Филозофијом тек са Хербартом, то ипак не треба сумњати у то, да је та веза и пре постојала. Везе је одиста било, алп није била тако органичка као што је од. Хербарта. Почетак везе педагогије са филозофијом почиње од Бека Верудамског п Хоба са енглеске стране, са Француске од Монтења, а са славенске од Амоса Каменскогт. Јача веза педагогије са Филозофијом настала је Локом, филозофом и педагогом, који се родно у Вринетону 1682 г:, а умро је 1704 г., с' којим ћемо се ми овде позабавити прелазећ му животопне, јер га већ имадемо у Милићевићој „Историји педагогије“,. а држећ' се одмах рада и правца му.

к. Филозофски рад и правац.

Спже (језгро) Локовог Филововског рада је престављен у а) негативизму, којим Лок пориче урођеност идеја (престава); 6) позитивизжу, којим Лок доказује, да је искуство основ сваком знању.

х

ж) Спомоћна дела: 6. А. ЈАапдпега ЕпсуМорефе дег Расдавогћ, јен 1891; ГоКез Чедацкеи иђег Емдећипе уоп М. Зећивзфет, 2 Апр], ; Јоћи Босћев Раедагог а уоп Р-г. Ровћ.. Рјапец 1877 :; Усјмесега безећ, Фег РЕПозорће.