Učitelj

688 ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

се износе шкоде, које и пролеће може здрављу да учини. Од мудрих речи могле су отпасти осма, десета п једанаеста, јер су тешке.

У ситнице унешене су народне п уметничке загонетке, поучна питања и рачунски задаци, песмице за допуњавање, обмане и ребусаи, аритмограф, имена одличних ђака, добротвора, некролог и изјава уредникова, — Она прва уметничка загонетка пезгодна је и тешка, такав је и други ребус. Онај дуг некролог нема места, јер може да растужи читаоце толиких ве. селих ствари и да их уплаши од смрти, а и тешким језиком је написан,

Новост за дечји лист је она белешка, у којој су штампана имена. одличних и примерних ђака. Лепо је овим путем потстицати децу на ђачке врлине, али је питање, да ли неће ове белешке развијати сујету код једне деце и завист код другер Изгледа да ће тога бити, а кад се има још на уму, да забележеним ђацима иду на руку природна бистрина, родитељска љубав и нега, материјалне срећне околности и други спољни узроци, не може се напредак праписати потпуно горњој деци у заслугу, те „је онда погрешно и имена им штампати. Боље би било какав похвадан догађај п особину код ђака овим путем прибележити с њиховим именом.

Слике у дечјем листу јесу врло важна ствар и по њима се цени доброта листа У томе погледу „Ласта“ је надмашила многе досадање наше дечје листове. Слике су њене добре и подоста их је. Насловна слика је одлична, али боље би било да се скрати, те да не заузима целу страну, но само пола и да се празнина на слици испуни каквим пејсажом (пределомј. Слика краља Александра верна је и лепа. Она слика уз „краља Драгутина“ доста је нејасна, а нарочито је без ефекта слика краља Уроша. Исторпским сликама дају страни дечји листови свагда целу страну и помпезну сиољашност, те праве велики ефекат на дечје родољубље, Особито треба, дати духа и израза историским ликовима. Слике вредног ђака и Наде добра су. Али похвале заслужују оне две контурне сличице уз песму „Најбољи лек“ јер су вештачки оцртале догађај. Случај, који је песмици „Радознали Мика“ описан, занимљив је, весео и поучан, само би се могло приметити, да псету није потребно завући њушку у сам вуд, да осети задах, кад га оно нањушим из далека. Шаљивост догађаја у „Мики“ лепо су допуниле Карикатурно сличице каквим се и престављају оваки догађаји. — Поред слика депи су и вињети између чланака. Не би згорега било, да се лист одене и у какве лаке корице, као што је добро, те је броширан да се лишће не губи,

а ек

Наш закључак о „Ласти“ повољан је и желећи јој опстанка и про- | ходње, као једином нашем дечјем листу, ми би у њеном и у читалачком интересу желеди, да па неке наше примедбе усвојџц, и да гледа да се деци што више омили нарочито својим сликама, као што је и сам уредник обећао.

66: