Učitelj

На

УЧИТЕЉСБО УДРУЖЕЊЕ 698:

Председник извештава чланове Гл. Одбора да је општина града Београда поклонила плац до кафане „Пролећа“ за „дом. Учитељски“. — Одлучено: да председ. гл. изјави општини благодарност од стране Учит. Удружења.

Прочитано писмо Мијаила М. Милошевића, председника жичког учитељ. збора,. којим јавља о неком упропашћеном новцу зборском, кривицу баца наг Симу Аћимовића пређ. председ. и г. Карића. Шаље и књигу благајничку. –- Решено : да се потражи извештај од г. Аћимовића, па ће после Гл. Одбор решити шта треба. О овоме извесетити Жички збор.

Председник Гл. Одбора извештава чланове, да је се г. Д-р. М. Веснић, бив. министар просвете, а сада професор В. Шк. уписао за члана утемељача Учитељског Удружења. Председнику главног одбора упутио је овако писмо :

Поштовани Господине,

Увек сам уважавао племенити и пуни части задатак, коме се одало „Учитељско. Удружење“ и е особитом пажњом сам пратио његов рад. То је « тога, што је посао наших учитеља према странима уд ојен: они нису само наставници већ и васнитачи. Наша деца доносе у школу једну како наставну тако и ваепитну бађшат газат, — шта више: ова је у последњем обичају јако измрљана. Учитељи срнски треба не само да изоштре ум, но они треба да узгоје и срце, -—— за послење треба не сахо спреме но и љубави и преданости.

Поимајући тај замашни задатак сршеких учитеља, ја бих рад.помоћи им онолико на његовом извршењу, колико то моја скромна средства допуштају, и е тога Вас молим, да приложених 50 динара примите као улог члана утемељача Вашега удружења.

С пријатељским поздравом и поштовањем

Д-р Мил. Р. Веснић.

1

Одлучено : да му се путем штампе захвали, а предведник још и лично. С овим је састанак вакључен.

Председник Деловођ, Гл, Одбора „Учит. Удружења“ К. И. Димитријевић. Урош Бљалојевић.

Оверавају записник : Ђ. О. Којић, О. О. Станишић.

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ

У

Деца самоубице. — У Лајшшгу је прошле године пзишла једна. интересна књига под насловом: „Оаз Ргођ]јет Чег К;пдегхе]ђе|тогтде, Уоп Спзбах Зтерсегћ“, у којој пма важних статпстичелх поДатака о самоубпству деце пи о узроцима те ужасне појаве. По узрасту; п полу деце самоубице су овако распоређени :

Од 5 година ] дечак п — девојчице » 8 " 2 » ОЗЕ 2 + || 7 б а Р 1 > ТО % У >“ 16 |