Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ 695

је срећа, што смо мп толико увипђавни те школску статистику и не обрађујемо онако потпуно као други народи, пначе бп имали кад пода се ужасавамо ! МАМ. С ж Награда за шк. клупе. Бечко градско заступништво расписало је више награда за нацрте шк. клупа па је прпспедо 49 прпмерака које у нацртима, које у моделима. Од тих је само 8 примерака одабрано за поделу награде. Е ж Рад на пројекту закона о оен. школама обустављен је за време Просв. Савету Просв Савет нашао се је побуђен да шшта садашњег министра просвете оће ли г министар примити овај пројекат као свој и треба ла п даље радити на овом ·ројекту плп не.

по ба

ж .

План за подизање „Учитељског дома“ поклонила је племенита општина београдска учитељском удружењу на врло лепом месту п «с довољно простора. Сад учитељи нека се, до скупштине, споразумевају о уређењу и начину подизања свог дома.

т

У одбрану учитељетва. Ви, којп на својим мршавим плећима носите зграду народног образовања; ви, којис непсказаном жудњом трчите п радите да се што боље спремиште и да што више урадите за ваш свети и племенити задатак васпитања и образовања народног подмлатка ша по самог народа; ви, који са стојичким стрпљењем, не рошћући на „своју судбину, злопатште се по селима, борећи се јуначки са свима животним незгодама; ви, који сте покретачи п најјаче полуге свега хуманитарног и патрпотског предузећа у овој земљи; ви учитељи српски назвати сте просветним Јеврејима !!

Многима од вас, може бити, п није познато да у Београду пзлази један политички реакционарни лист „Ред“ кога уређују неколико жалосних професора наше Велике Школе, који су се родили у Београду, а школовали у Београду п на страни о народном зноју, а за несрећу народну, да данас псмејавају п грде пи њега п свако његово право.

Један такав господин, Др. Љуб. Недић проф. Пситолљовије и Логине на. Великој Школи, питући о Просв. Савету, у 38 броју „Реда“, није се могао одржати на висини објективног критичара ·-него се спустпо у низину грдње ш багателисања, частио нас је горњим епитетом и псказао пуно неистина и бесмислица о нама. Ну ми у одговору нећемо поћи њетовим трагом грдње, коју му одбијамо на његово васпитање.

Г Недић чуди се и пита шта ће учитељи у Шросв. Савету, па сам себи одговара да су они тамо „за то што поред њих министар има одрешеније руке, јер се они не могу оппрати ономе што он хоће“. Друкче речено: Учитељи су тамо само да ампнају министрима, Овај доктор види