Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ _ 696

митрополит се владикама, командати дивизија, чланови Држ. Савета, Кааацпоне судије п неколико професора Велике Школе, међу којпма мора бити по наш г. доктор. Он би могао доћи и као „човек јаког ума“, јер он све зна и све критикује а што после извуче батине то не мари.

Шта разуме г. доктор под оним: „виђени именом“, кад је пре казао „јаки умом“, ја не знам, сем ако није мислио на Јосовца, Петра Кобиљца п њима сличне. ,

Џо овоме ко треба да буде у Просв Савету види се (из прве оне половине) да и г. доктор тражи знање и искуство, као што се и за сваки други посао траже стручни људи, овамо не прима учитеље у Просв. Савет, Па зар учитељи, који су се нарочито и спремали за то, н који су провели више од 10 год у школама као учитељи — немају тога знања п довољно пскуства 2 Да су учитељи довољно јаки умом колико треба за питања осн. наставе, п богати искуством,то су они већ доказали својим радовима Ца зарг Недић не зна по за оно мишљење баш меродавних људи да „учитељи својом спремом надбацују свој задатак“.

Ну најмизернија је логика г. докторова, а шњом и он сам, кад вели да учитељи не треба да будуу Просв. Савету, не само што му незнатним именом и ниским положајем убијају углед; што му слабим умом пон! каквим искуством сметају раду, него још нос тога, што ту „они одређују себи ревизоре“, а за професоре, који такође одређују себи ревизоре, то не вели. Из тога разлога, требало би п њих истерати па Проев. Савета. Ако је г. доктор знао да и професори у Просв. Савету себи одређују рефизоре, па оћутао, несавестан је критичар. Ако није знао, онда је незналица криличар. А ако је знао на није смео то и њима да каже, онда је кукавица, п треба критичарско перо да баци у трње. Не ваља вам Та логика г. докторе ппшта, јер вас наводи те само којешта говорите

Па наш г. доктор хоће помало по да лаже само да ове „незпатџе људе“ сасвим по за свагда истера из Просв. Савета, јер му никако то пе иде у главу да об, човек „јаког ума, угледног положаја, виђен пменом“, седи поред ових „ништавила“. За то п каже да због оваког састава, у коме пма и учитеља, Просв. Савет. „за нет узастопних недеља, није могао држати седнице због недоласка чланова“, Међу тим, као што рекох, ови „велики људи“ решили су те учитеље и не зову у Просв. Савет скоро 8 зодине, нити су онп стварно члапови Просв. Савета, већ «ормално; а док су били чланови ревносно су вршили ту своју дужност, као што увек ревносно врше све своје дужности. То тврди п „Просв Гласник“ за године 1890, 91 и 92.

Из свега овога лепо се види да овај г. доктор заиста „не разуме шта ће учитељи у Просв. Савету“ Па шта ћемо му ми кад не разуме 2 ! Све што му можемо помоћи то је савет: да од сад никад не шпив о ономе што не разуме.

Ћ ОК,

УЧИТЕЉ 46