Učitelj

ЧИРУ ДА

а

Радован Перовић, учитељ у Годовнку окр ужичког, умро је 21 Марта у Земунској болнти,

Пок. Радован свршио је 4 разреда основне школе, 4 разреда гимназије п Узптељску Школу у Београду. Учитељску Школу је свршио 1898 године, с врло добрим успехом, Постављен је за учитеља у Скакавцима окр. ужичког, па Новембра месеца 1898 буде премештен по потреби 9 Мо. чиоце, окр ужичког, где га је у велико савладала болест, од које је патио. У Мочпоцима је мало п могао радити у школи Да би бпо поштеђен од-труднога школског посла, п да бп се могао успешније лечити Јануара ове годпне, одобрено му је одсуство до краја школске године, п премештен у Годовик, окр. ужичког, где школа и не ради. Чим му је. одобрено одсуство, дотао је у Београд, да потражи лека опакој својој бољци у вештијих лекара. Београдски лекари упутише га у Црквеницу, западно од Реке, у благу прпмореку климу Радован је тамо отпутовао, п бавио се само 6 дана Скупоћа и рђаво време, које му погорша болест, натераше га, те остави примођје, и крете се у Београд У Земун стиже 12. Марта, Ту се заустави, да се подвргне пези и лечењу земунеких ле-= кара. С тога ступи у земунску болницу, у којој је лежао 15 дана, п ту је испустио своју мученичку душу. Опеван је у цркви земунској п сахрањен у гробљу земунском у присуству много учитеља и учитељица београдеких и ђака учитељске школе.

да време школовања био је благодејанац.

Спромаштво, са разноврешм убитачним утецајом“, п усиљеш напори _у раду, учинили су, те је се у грудима доброга Радоваца уселила опака сужа болест, још у ТУ. гимназији.

Алимпије Бирчанин учптељ барички умро је 10. априла. Пок, Алимипје рођен је у селу Суводању 1964 год. од зпамените породице Бирчашта, Основну школу свршио је у месту рођења, гимназију у Ваљеву п Богословију у Београду. Свуда беше добар друг, одличан ђак а такав и учитељ, -

По свршетку богословије није хтео примити чон свештенички, за. шта је се п спремао, већ свој живот посвети илемепијем позиву — учитељском — мислећи да ће тиме својој отаџбиши више користити. Оставио је жену п двоје ситне деце.

ока 46