Učitelj

У 0 ЗГРАДАМА НАШИХ ОСНОВНИХ ШКОЛА 541

«својој средини отвори школу и подигне школску зграду. Ранпје сам већ показао начин којим се то изводи; с тога ће овде у реду бити да бацимо један поглед на правила о грађењу школа и намештају школском од 18 Марта 1881 г. Та правила имају пет одељака,

Први одељак говори о избору места за школску зграду.

У њему су изведена основна хигијенска правила, којих је потребно придржавати се при грађењу сваке школске зграде.

Други одељак говори о зидању и распореду којега се при томе ваља држати. — Не мислим се учуштати у детаљан претрес појединих чланова, овог одељка, јер су поменута правила позната сваком наставнику. Чланови „овог одељка говоре о начину зидања, висини соба, - страна којој учионице "треба да су окренуте, о крову, ходницима и степеницама, о соби за гимнастику, 0 дужини, ширини и висини учионица, утврђујући основу да на сваког ђака треба да дође 1,5 кв, метар површине „Даље, о прозорима, патосу, вратима, пећима итд.

Нема сумње да су ти прописи корисни и да ваља тежити томе, да се у грађењу школских зграда примене где то може бити. Али у исто време ваља знати, да су за наше прилике тешки у свему пространству и према томе не треба да буду норма од које се не сме одступати, Одељак овај хоће да зна само за зидане школске зграде, док међу тим, скоро сав наш варод, по варошицама и селима, живо по кућама нлчињеним од слабе грађе %) Или зар школске зграде прописних размера ч престорија не могу одговарати своме задатку, ако су начињене од слабе грађер Захтев, да се школске зграде подижу од тврде грађе, врло је тешка погодба за пзвесне

крајеве наше земље и главни узрок што се налази оволики број неудесних

школских зграда.

Одељак трећи говори о намештају школском, који вреди и за средње школе. |

Ту се говори о скамијама, таблама и топломерима Прописне скамије врла је тешко у унутрашњости саградити, а из већих места где има добрих мајстора тешко их је пренети у села. Шри том су скупе, те тога ради и доста ретке по сеоским школама. Старе клупе, каквих је већина по нашим школама, неподесне су за рад а и шкодљиве су по телесни дечји развитак; с тога би ваљало конструисати клупу која би одговарала захтевима ашколске хигијене а могли би је и гашш обични мајстори градити.

Одељак четврти говори о чистоћи у зградама и дворишту,

%) Куће од сдабе грађе у којима наш народ обично живи, граде се од: дуруназга, чатме и домне. Дурунге се зову даске дебело одељане или остругане. Чатма се зове, кад се кућа подитив на дирецима, па се онај простор између њих оплете прућем за тим одепи и омаже. Долма је, кад се простор међу дирецима испуни једном циглом на ду окрепутом, па одепи и омаже. Разуме се, да дебљина дувара »ависи од дебљине дирека.