Učitelj

из школског живота ~ 841

Поред овога, речено друштво и зимп се стара за спромашну децу, снабдева их хаљинама п храном. У месецу јануару и Фебруару прошле год. раздано је само у два разреда жец. школе око 1850 порција јела, као што то чине и Французи у Џаризу.

Да лп би се овако што год и код нас могло учинити 2...

> Ђ. Јов.

——ио—=ера ас —————

БЊИЕВНИ ПРЕГЛЕД

— >

Љубиша. Приповетка за децу. Написали Воја Саватпјевић учитељ. п Драгиша Лапчевић. Смедерево 1894. Стр. 11. Ц. 0'00 дин.

Збирке са штивом за децу ушле су у обичај и из дана у дан све их је више. Прпређивачи тих збпрака махом су учитељи читаоци — разуме се — њихови ученици. Збпрке ове својим бројем све више надма. шују број уџбеника и осталих књижевних састава за основну школу. Ради. правилне књижевне оцене, морамо све те зблрке са дечјом лектиром поделити у 2 групе: — у збирке, које су оригшнални састав писаца нп у збирке, начињене од комада вађених пз целе књижевности. Ове друге су, дакле, проста компилација и заслужују пажње, ако им је избор чланака ваљан за оне, којима се намењује. Прва пак група, т, ј. књиге за децу, у којима је садржина нова, дакле, које имају свога једнога писца, јесу права добит за дечју књижевност ако су добре. Оне дају нову грађу за. читање, умножавају исту грађу у нашој сиротној дечјој књижевности по — уводе у мало коло дечјих писаца још једнога новога писца. А све је то за нас — добит.

У групи оригиналних књига за децу засветлила је ту скоро књига „БЂаковање-царовање“ п осим ње биће још две три књижице те врсте. Оваких је списа врло мало. С тога нам је веома мило, што јен „Љубиша“ обогатио ту малену групу списа.

И „Љубиша“ је збпрка оригиналних прпповедака за децу, које су написали Саватијевић п Лапчевић. Тих прича има четрнавст. Осим њих има неколико малих ирпчица, преведених с рускога, нешто мудрих речи и песмица са загонеткама. Има п један патрпотеки животопис „Манастир. Рача“ и поука о „каламљењу“. Пажње пак заслужује ова књижица са оних 14 приповедака, које су принова за нашу дечју литературу. Свака од тих прича пма своју моралну тенденцију, која је била повод стварању приче, те је кроз какав догађај из живота проведена. У 11 прича лепо. је описана: кажњена непослушност, дечје милосрђе, чување тица, дечја. охолост, вредноћа, кажњена непажња, верно другарство, цена знања над. богаством, кажњено пграње с опасним стварима, љубав према родитељима | (ово је превод пли бар туђа темаг2) п последице расптања у младости.