Učitelj

848 ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

Као што се види већџна је ових тема много пута до сада обрађивана у равним причама. У овој књизи оне су препричане са каквим другим случајем, алп су разрађене доста развучено п у облику разговора, а овакав начин није подесан за децу. У три пак остале приче изнете су неке ђачке врлине. Тако у причи „Стојанова књижница“ поука је, да ђаци треба да прпбирају себи књиге, да их читају п у реду држе. У причи „Ранко: Петко“ изнет је случај, како ђак може послужити спромашног друга својим · књигама, а у причи „Вредни Миленко“ подстичу се деца на прпбпрање народних умотворина. Лепа је поука п прича „Вредан дечак“, у којој се џзноси, колпко може напредовати вредан самоук. Ове су четири приче врло лепе тенденције, јер се баве дечјим пи школским животом п врлинама п жалити је, што их у томе правцу нема више.

Лепа је особина приповедака из „Љубише“ што су уз опште моралне поуке уплетале Бо износиле чисто дечји морал као п пеке сувремепе врлине и слике из ученичког живота и кретања. Маче су, као што рекосмо:: развученост, дијалошки облик дуге реченице са дугим граматичким облицима и дугим и потежим речима. Тешких израза п провинцијализам има доста, а то није за децу, но за одрасле, а за осуду су п многе чпсто граматичке погрешке. Ако би писци били вољни да оваке приповетке п даље шшпу, требали би да се горњих напомена строго држе.

Иначе без горњих мана оригиналне приповетке су доста добре, само „остали додати туђи чланци нису пробрани.

Цвеће. Књига за децу. Прибрао Мих. Јовић учитељ. Београд 1894. "Стр. 12. Ц. 0:60 д. Ова књижица спада у групу збирака за децу, која је попуњена радовима разних наших дечјих писаца, дакле није типчев орпгинал Алп ова збирка, што носи наслов „Цвеће“ одликује се од многих својих другарица својим лепим избором чланака и њиховом обрадом, елегантношћу израде и штампе, и неколиким лепим сликама. Намењена деци, "донста је п оправдала своју намену. Ми пак по њој вадимо, да се може, кад се хоће и нашој дечици пружити допста ваљана кита пробраних цветића из наше књижевне градине. У њој се налази: 88 песама, 12 прпча, 4 описа, 6 загонетака, 11 забавних и поучних ситпнца п 81 слика.

Пееме су просране, лаке, шаљиве и разумљиве Приче су све басне. које је писац прерадио п упростио. Описи су израђени дечјим језиком. Слине су развличпте по изради ин величипи. Од њих 81: 9 је слика много употребљаваних п познатих, 83 су слике сипмци са уметничких живописа. (о Исусу) а остале су сштне и незнатне сличице. Особито је лепа прва „слика уз песму „Лепа књига“ џи слика „Рођење Христово“.

_ Штампа је изврсна. Сваки је чланак штампан друкчијим словима,

а сва су крупна и пријатна за очи, а разноврсност прави промену, која "роди. Штампареских грешака нема.

У главном може се рећи за ову књижицу: да ни она нема новости

у садржини, јер је збирка туђих п познатих радова, али због тога, што

има леп избор п пажљиву обраду чланчића, што пма укусну штамлу и