Učitelj

860 ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ

Т. У дечијим баштама, за децу од 3—6 година. Ове школе издржава држава, а стара се п о њиховом уређењу.

Џ. У нижим основним школама, које у селима имају пета у градовима четири разреда. (о

И! У продужним шкољама, ТУ, — у вишим основним школама п, најпосле, У — у стручним (професијоналним) основним зинолама.

У нижим основним школама учи се: хришћанска наука, морал, читање, шсање, рачун, земљопие, румунска историја, јестаственица, цртање, певање (ученици ву дужни певали у цркви), гимнастика, ручни рад за дечаке, женски рад за девојчице Уза сваку школу мора бити школски врт.

У вишим основним школама предаје се рачуноводство, основи алгебре п геометрије, Физика п природопие с применом на земљорадњу, индустрију и хигијену, геометријско и орнаментно цртање, моделовање, ручни рад и основи практичнога права.

У счаком округу мора бити по једна стручна основна школа, мушка и женска, са пстим предметима као пи у нижој основној школи, само што се ти предмети предају с применом на оне занате или занимањем, којима је школа посвећена Особито се ово пма на уму при предавању ручнога рида У наставни план ове школе могу ве уносити и такви предмети, који припомажу изучавању одређеног заната. Ове школе установљене су у цељи, да се народу даду стручна занатска знања, која ђе припомоћи да се занати п индустрија ослободе од зависног карактера према страној пндустрији. Није нужно на овоме месту објашњавати, колико су такве школе код нас потребне.

Издржавање основних школа пада на округе и општине; само држава нлаћа учитеље,

У учитељским школама учи се, поред педагошко-стручних предмета још хигијена и Француска језик (вбог сродства с румунским); у мушким: практика. државног, административног пи војеног права, а сем тога по војене науке за оне који би то хтели, тако, да учитељски кандид:ти по свршетку школовања п положеном испиту из тих наука добијају ОФПирски чин; у женским: женски ручни радови п кућанство. —

Постоје још п учитељске семинарије (вшше учитељске школе), у којима се поред педагошких предмета учи: медицина, ручни рад, сеоско газдинство (практички и теоријски).

Учитељи се ослобађају од војене службе. — Сваке године држе се окружне учитељске скушштине које трају најмање по 10 дана. Оне су обавезне за учитеље. У мешовитим школама учитељ може битп само човек а не жена плп девојка. По селима управитељ је учптељ; ако има још одељења, онда у њима могу радити само сестре, жене или кћери управитељеве. Најмања је плата прпватним учитељима 656 Фр. а државноме 1080. Плата се државним учитељима повишава концем сваке гете године.

М. М. (.