Učitelj

144 ; ШКОЛСКЕ КАЗНЕ

Ја му на то казах ону пословицу: „Од чега се паметан стиди, тиме се луд поноси“. Још га стадох корети што је тако неосетљив, па се смеје, место да се стиди и да се брине како ће двојку поправити. За тим пређох на даљи рад. Зададох писмени рачун свима ђацима. Кад су сви били сагнули главе над артију и рачунали, спазих М. где нешто трља очи. Погледам боље — он је брисао сузе, плакао је, тако рећи, крадом. Ја заустих да га питам зашто плаче и да га опет покарам за оно малопређашње, али се сетих да би то било горе. Било би одвише; а сем тога, тиме бих опет скренуо пажњу све деце на њега и изазвао бих у М. опет потребу онога да се прави јунак. И ја га оставих да тако плаче, да сад сам чини оно што је требао и први пут, а што би можда и чинио да није било оних погледа од другова његових.

Овај пример, сем осталог, лепо казује како јаче утичу савети и карање, кад то учитељ чини ђаку на само. А ако то мора бати пред другима, онда учитељ треба својим погледом да отклања изазивачке погледе других.

"18. — К. је убојица, а одраслији је и јачи од многих ђака, па сваки час тек кога гурне и удари. Жале се деца на њега, карам га ја, али он опет. Но једном се и он пожали како га је тукао неко из ТУ раз. Наишао на јачег, па добио батине, као што су слабији од њега чешће добијали.

— Боли ли те питам га ја,

— Боли, одговори он.

___А боли ли тако и ону децу, коју ти тучеш чешће“

Он обори главу и ћути.

— Тако, видиш, рекох му ја. — Баш добро што те је избио; да и ти видиш како је кад јачи слабијега туче. Волиш ли да те ко бије 2

— Не волим.

— Што не желиш себи, не чини другоме, заврших ја.

Но К. се уклањао од јачих, а слабије тукао је и даље. Карање, саветовање и претње не помогоше. Једном, кад беше добро изударао једнога друга, ја га оставах после часа у школи и кад сви одоше, | зовнух га к себи, па рекох:

__ Ти волиш да се бијеш. Кад волиш батине, ево ти батине. — И избијем га. После му рекох: — Од сад, кад ти бијеш друге и ја ћу тебе. Ти си јачи од других, а ја сам јачи од тебе. Ако волиш овако, можеш тући друге. Знаш како вели она изрека: Што не желиш себи не чини другоме. у