Učitelj

ШКОЛСКЕ КАЗНЕ ; - |

сл Е, сад, богме, престадоше тужбе на К., он се смири. Једном га спазих где поче гурати једног слабијег од себе. Како се и онај опираше, К. беше готов за бој. Ја им само приђох ближе и рекох К.

— Деде", деде", удри га, јачи си; али после, знаш шта ти оно рекох.

И он га остави.

( овим примером сам готов; али, већ наведох неколико примера, где се може употребити телесна казна, бојим се, да ме ко криво не разуме. Може ко год рећи: ето, видиш како и други бију, па и правдају таку казну и онда може окупити па батинати и кад треба и кад не ттеба, и кад би таква казна била оправдана и корисна и кад јој никако нема места, па и онда кад она сасвим штетно утиче Мого би неко отићи у томе далеко, па постати прави тиранин и мучитељ За то још неколико речи, да се разумемо.

Бијење ђака осуђеио је, и забрањено је законом. Али није без нужде постала пословица: Не боји се свака шуша Бога, него батина. И ја у крајњем случају и ошинем. Ошине и отац своје дете, па ништа. Деца код куће имају оца и мајку; у школи сам им ја и отаци мати. Само, велим, треба у том бити врло пажљив и паметан, па прво добро промислити: да ли се та казна мора употребити, или се може бољим начином стати коме злу на пут, да ли је одиста ова телесна казна крајње срество које ће сигурно помоћи. Нарочито овом казном не сме казнити ни учитељ ни родитељ докле су у љутини, јер се онда врло лако претера у казнн. И никако не сме бити бијење онако на дохват, по глави и где се стигне. (Длан ако добије неколико удараца, поцрвени, боли, па прође рез икаквих штетних последица. После длана је тур. Но ово више понижава ђака и не би требало, мањ крајњи какав случај). Треба бити хладан и онда вредн кад се детету каже: ово ти је за то и то.

Ова телесна казна је једно нужно зло, ча је тако треба и рачунати, а употребљавати само у крајњем случају. И опет помињем да треба пазити добро кад има смисла казнити дете бијењем, а никако не ваља само узети у памет да се може дете бити, па онда окупити дете батинањем за свашта: и кад ђак не научи лекцију, и кад рђаво напише пропис и кад одоцни и т.д.

Таквима би требало са свим забранити телесну казну, јер њом чине злоупотребе.

Ја се и сад добро сећам једног примера, који сам видео код једног бив. учитеља, а који казује како телесну казну треба, најстрожије забранити сваком, који не води рачуна када би се смело допустити бијење. То је било овако:

УЧИТЕЉ 10