Učitelj

ШКОЛРКЕ КАЗНЕ 147

Неке сам оставио без ручка, кад су јели зелено воће, али не поможе то. И опет, кад им се даде прилика, узберу и поједу, па макар и без ручка остали. Рекох, да је то њима била посластица, поред које нису могли проћи, а да је не узму и поједу. Но ту поможе друго нешто.

Дође једном лекар да види неку слабу децу и у разговору поменух му како је један јео зелено воће.

— Дајте ви њему кинина кад једе зелено воће, па неће смети више, рече лекар.

Први ђак, који је после тога брао и јео зелено воће, беше М. који је већ био каран и кажњен за то. Кад ми казаше, ја га зовнух к себи, па му пред другом децом рекох:

— Ти си јео зелено воће, а од тога се добија грозница. Од грознице је лек кина. Да не би добио грозницу, боље да ти ја напред дам мало кине.

За тим га натерах да зине, па му мало кинина, онако сувог, насух у уста. Он хтеде пред другом, да се прави јунак, али мало после стаде пљувати и пљувао је, гадио се више од пола сата. Добро је запамтио горчину, а одиста не смеде више дирати зелено воће. Остала деца су му се смејала, али, гледајући њега добро су запамтила и сама, па се ни остали не усудише да дирају зелено воће.

Цела казна испала је више као нека шала, јер је праћена смејањем и „вицевима«“; али је то била горка шала, од које су зазирали и М. и остала деца.

Има случајева где деци лепа саветовања слабо помажу просто за то, што деца и верују и не верују да је тако као што им се говори. Н пр. да је зелено воће шкодљиво, то деца и верују и неверују. Јер она су толико пута јела зелена воћа, па им ништа није било. И баш, и ако верују ономе ко их саветује, опет ће рећи у себи: ваљда неће баш сад да ме ухвати грозница, ако мало окусим. Али ако не буде болести први, други, пети пут, може бити чак једанаести пут. А да се тој проби не би деца излагала, треба стати на, пут и не дати им да чине пробе са собом, те после да од тога пате и сами и родитељи њихови.

15. — Час је и сви раде, само се П. игра нечим. Ја само приђох ближе и рекох му:

— Играш ли се П.7 Донеси други пут луткице и играчке какве па се играј. Тако с плајвазом није лепа игра.

То му беше доста да се тргне, да се застици што се играо, те му ја препоручујем чак луткице и играчке као малом детету. Прилеже одмах послу, а изгуби вољу за играње на часу,

105